Hopp til innhold

Nordmenn mobber mest på nett

Norge er på europatoppen i nettmobbing, viser ny undersøkelse.

Digital mobbing

I Norge opplyser halvparten av ungdommene at de er blitt mobbet på Internett. To av ti sier de mobbes jevnlig på nettet.

Foto: NRK

Ungdom mellom 14 og 18 år i ni europeiske land har deltatt i undersøkelsen Microsoft og nasjonale nettvettmyndigheter har utført.

Elevene i Honningsvåg mener nettet er den største arenaen for mobbing i dag. De har jobbet med temaet mobbing i to år.

– Dårlig selvtillit kan gjøre at man mobber andre, mener 8.klassingene ved Honningsvåg skole, som torsdag viste forestillingen «Jakten på selvtilliten».

Hetser bloggere

– Bloggere blir ofte rakket ned på. Folk skriver kommentarer på bloggene om at man ikke er pen nok eller at bloggen er dårlig. Det er dumt å skrive sånt. Det viser at mobberne ikke har god selvtillit selv, mener Inger Martine Dyrstad.

Microsoft og Medietilsynet presenterte torsdag den nye undersøkelsen som viser at norsk ungdom er de verste nettmobberne torsdag, med to statsråder tilstede.

Samme dag gikk forestillingen i Honningsvåg av stabelen.Forestillingen handler om å være glad i seg selv, og har som hensikt åbevisstgjøre og heve selvtilliten blant unge.

– Vi håper at de som ser på skal lære at de kan stole på seg selv, og ikke la seg tråkke på, forteller Marlene Brynlund.

– Og for at folk skal få vite om at mobbing skjer. Kanskje de som mobber får en tankevekker og forstår at andre blir lei seg når de skriver stygge ting, istemmer Inger Martine.

Lettere å mobbe på nett

Jentene NRK har snakket med i Honningsvåg tror det er lettere å mobbe på nett enn ansikt til ansikt.

– Det er lett å skrive ting på internett istedet for å si det direkte. kanskje mobbing på nett er enda verre derfor. Det burde bli strengere, slik at man ikke kan mobbe på nettet, mener Marlene.

Konfliktrådsleder i Vest-Finnmark, Elin Fredriksen sier til NRK at konfliktrådet har mange saker som gjelder nettmobbing.

– Konfliktrådene over hele landet har mange vonde og vanskelige saker som går på nettmobbing. Noen av barna har selvtillit nok til å tåle mobbing, og ordner opp i konfliktene. Men de verste tilfellene - av grov mobbing - kan føre til at unge isolerer seg og ikke tør å gå ut, forteller Fredriksen.

Foreldre kritiseres

Samtidig som Norge har de høyeste mobbetallene, viser undersøkelsen også at norske foreldre er de mest restriktive i Europa på egne barns nettbruk.

Likevel må foreldrene engasjere seg i enda større grad for å stoppe nettmobbingen, mener Fredriksen - som mener ansvaret ligger hos de foresatte.

– Det er viktig at foreldrene kommer på banen. Mange følger ikke med barnas internettbruk, og det er en ansvarsfraskrivelse som vi ikke kan tolerere.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark