NRK Meny
Normal

Nordmenn er ikke klar over den store fattigdommen i Europa

Det arbeidsledige greske paret Maria og Giannis er blant de du får møte i den nye programserien «Knuste drømmer» på NRK P2.

Maria og Giannis

Arbeidsledige Maria og Giannis i Hellas.

Foto: Per Kristian Olsen / NRK

I våre mest populære ferieland, Hellas og Spania, øker forskjellene mellom de rike og de fattige dramatisk.

I Spania skjules mye fattigdom fordi den er så skambelagt. Det finnes sentre der folk kan komme og hente mat på bestemte tider på dagen etter avtale, for at de skal unngå å treffe naboen.

I Hellas er helseforsikring knyttet til jobben, og etter ett år uten arbeid mister man både ledighetstrygd og fritt helsetilbud. Dette gjelder nå tre millioner grekere.

«Knuste drømmer»

– Jeg var ikke klar over hvor ille det sto til i Hellas, og kan forstå at grekerne føler seg svikta av Europa. Det er en myte at grekerne selv har skylda for problemene. Ja, de greske lederne har vært uansvarlige og korrupte og lånt over evne. Men for hver useriøs låntaker finnes det også en useriøs långiver, sier P2-journalist Per Kristian Olsen.

Gjennom åtte radioprogrammer i NRK P2 tar Per Kristian Olsen med til steder hvor turistene ikke ferdes. Serien har tittelen «Knuste drømmer».

I Athen får han Marias og Giannis historie hjemme ved kjøkkenbordet deres. De mistet sine gode jobber som følge av de økonomiske innstrammingstiltakene i Hellas, og har ikke det fjerneste håp om nye jobber.

Nå får de hjelp av sine gamle foreldre og en og annen underbetalt strøjobb, slik at de har nok til mat. De prøver å skjerme barna, som uansett må klare seg med det ene paret med sko de har.

Maria ser for seg at barna med tiden kommer til å flytte til et annet land, for i Hellas venter ingenting annet enn fattigdom.

Bærer skammen med hevet hode

Per Kristian Olsen treffer Pedro Infantes på et såkalt sosialt spisested i Madrid. Pedro er enkemann med tre døtre i alderen 11 til 16 år, og må ha nødhjelp for å overleve.

Han skammer seg dypt over å være fattig og arbeidsledig. Alt han kan gjøre er å ta på seg sine beste klær og gå med hevet hode for å komme seg gjennom dagene. Men NRK får ikke lov å fotografere ham. Han makter ikke tanken på å bli gjenkjent.

15 millioner mennesker i Spania er fattige, eller står i fare for å bli fattige etter de siste års finanskriser.

Nedgangstider for Europa

Vi europeere er fremdeles rikingene i verden. De fleste av oss har det veldig bra. I Norge har vi det jevnt over suverent bra. Finanskrisa traff oss ikke så sterkt her til lands, men i Europa har den brennmerket flere generasjoner som er sendt rett ut i fattigdom.

I serien har Per Kristian Olsen intervjuer med flere fremtredende økonomer som i likhet med alle parlamentarisk undersøkelseskommisjoner nedsatt både i USA, Norge og andre europeiske land, konkluderer med at den fremste årsaken til de økonomiske sammenbruddene er en uansvarlig og grådig finanssektor som har hadde fått altfor stort spillerom. En usolidarisk innsparingspolitikk i EU har forverret krisen

Den britiske økonomen Philip Legrain sier:

– Opp gjennom årene har det foregått en uansvarlig låning til Hellas. Landet kommer aldri til å greie å gjøre opp for seg.

Den norske økonomen Rune Skarstein mener at Hellas aldri skulle ha gått over til euro, for det ødela blant annet den skjøre handelsbalansen med resten av Europa.

Programserien «Knuste drømmer» kan du i sommer høre på lørdager på NRK P2 klokka 15.03.