NRK Meny
Normal

Nordmann hopper i drømmen og blir svensk statsborger

19 år gamle Jonas Sloth Sandell fra Tromsø er blitt svensk statsborger for å bli verdens beste skihopper. Men planen er å bli norsk statsborger igjen etter hvert.

Jonas Sloth Sandell

– Det er en utrolig følelse å fly langt. Dette er det jeg vil gjøre resten av livet, sier Jonas Sloth Sandell. Her hopper han i Midtstubakken.

Foto: N. Tomberger / Skijumping.no

Joan Sloth Sandell

Jonas Sloth Sandell trener med Trønderhopp og går på skole i Trondheim. – Jeg måtte flytte hit for å bli toppidrettsutøver.

Foto: Privat

– Det er snart ett år siden jeg ble svensk. Det ble jeg rundt jul i fjor, så jeg var svensk hele forrige sesong, forteller Sandell.

Moren hans er svensk statsborger, så han har hatt dobbelt statsborgerskap lenge. Men for å følge drømmen om å bli verdens beste skihopper, har han blitt svensk på papiret.

Målet er Ski-VM i 2015 i Falun i Sverige.

Skihopp mye større i Norge

– Noen vil ikke skjønne hvorfor jeg skal bli svensk, når skihopp er så stort i Norge. Det er ikke like stort i Sverige som det er her.

Men det er en helt spesiell grunn for at tromsøgutten ikke lenger vil være norsk statsborger.

– Jeg har stor tro på den tidligere norske landslagssjefen som trener det svenske landslaget Trond Jøran Pedersen. Han er min hovedmotivasjon for å bli svensk statsborger. Jeg tror på at det han mener er rett.

Dedikert og har gode muligheter

Trond Jøran Pedersen

Tidligere norsk hoppsjef, Trond Jøran Pedersen, leder det svenske hopplandslaget. Han var også norsk landslagstrener i tiden mellom 1992 og 1998, da Espen Bredezsen og Lasse Ottesen og flere utmerket seg i internasjonal hoppsport.

Foto: Frank Nygård

Jonas Sloth Sandell mener at den tidligere landslagstreneren er et fint springbrett for å bli bedre.

Trond Jøran Pedersen har en lang skihopp-karriere bak seg, og var en av Norges beste utøvere på 80-tallet. I fjor begynte han som svensk landslagstrener.

Han tror 19-åringene har gode muligheter i fremtiden.

– Her ser vi veldig gode muligheter for prestasjoner på et godt nivå. Han er veldig dedikert, og vil prestere, sier Pedersen til NRK.

Skal bli nordmann igjen


Men det unge skihopp-talentet drømmer om å bli norsk igjen i fremtiden. Faktisk er han overbevist om at det vil skje.

– Da kan Norge leve godt av meg. I det lange løp er det planen å bli norsk igjen. I Norge er skihopp større enn i Sverige, og jeg vil gjerne bli norsk igjen i fremtiden.

Men når det blir, vil fremtiden vise.

Joans Sloth Sandell

Jonas Sloth Sandell er fra Tromsø og bruker all sin fritid på å bli verdens beste skihopper. Her trener han utenom sesongen, midt på sommeren i juli.

Foto: Privat