NRK Meny
Normal

Nå får du nordlyset rett inn på mobilen

En ny mobilapplikasjon hjelper deg med å finne ut akkurat hvor du kan ta de beste nordlysbildene.

Nordlys over Finnmarksvidda

Nordlyset viser seg i et belte rundt den magnetiske nordpolen.

Foto: Knut-Sverre Horn

Den nye applikasjonen, som så langt bare er tilgjengelig for Android-telefoner, er utviklet av Kjell Henriksens-observatoriet (KHO) i Longyearbyen på Svalbard.

Med dette programmet på mobilen er det mulig å se hvor nordlysovalen ligger, og hvor stor den er, skriver forskning.no.

Nordlysovalen er beltet rundt den magnetiske polen hvor nordlyset opptrer. Her kolliderer solvinden med molekyler i atmosfæren vår, og nordlyset oppstår.

Viser hvor nordlyset er

Appen viser altså hvor nordlyset ligger, og hvor kraftig det er, og gir informasjon rundt en time fram i tid. Dermed er det mulig å finne ut akkurat hvor du har best sjanse til å se nordlys den neste timen, så lenge ikke skyer eller månelys kommer i veien.

– Vår grafiske modell viser solas belysning av jorda inkludert skumringssonen med dag og natt. Resultatet blir et nordlysvarsel som oppdateres hvert femtende minutt. Siden satellittene gir oss kontinuerlig informasjon om solvinden omtrent 1 time før den treffer oss, kan vi forutsi ovalens form og størrelse, sier professor Fred Sigernes, sjef på KHO til nettstedet.

Forsker på nordlyset

Kjell Henriksen-observatoriet forsker på nordlyset, og bruker informasjon hentet ned fra satellitter for å spå hvor det blir mulig å se nordlys.

Det er også mulig å få nordlysvarselet på observatoriets hjemmesider. Sigernes tror det vil dukke opp flere programmer for nordlysvarsling framover.

– Dette er bare starten. Data fra KHO og nye modeller er underveis som er enda bedre, sier han til forskning.no