NRK Meny
Normal

Symfoniorkester i England turnérer med nordlysbilder fra Tromsø

The Royal Liverpool Philharmonic skal bruke nordlysbildene fra Tromsø som går sin seiersgang på nettet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Liverpool-orkesteret, som har spilt siden 1840 og er det eldste i England, har verdenspremiere 8. januar med stykket «Polar» .

Konserten er et filmatisk portrett av polarområdene med musikk fra bl.a. Beethoven, Bach, Mozart og Sibelius.

Gleder seg

På et kjempelerret bak orkesteret får publikum se HD-bilder fra arktiske områder, deriblant nordlysbilder fra Tromsø-området tatt av NRK-fotograf Tor Even Mathisen.

– Jeg blir selv å være i salen, så dette gleder jeg meg til. Jeg synes konseptet er kult, sier Mathisen til NRK.no uten å røpe honnoraret.

Det britiske orkesteret, som blant annet er kjent for samarbeidet med Paul McCartney om Liverpool-oratoriet, skal ha blitt oppmerksomme på finnmarkingens nordlysbilder etter at NASA anbefalte nettsurferne om å se hans nordlysfilm. Filmen førte også til at Visit Tromsø fikk bestillinger fra nordlysturister som ville til Ishavsbyen .

Overveldet

Denne uka passerer finnmarkingens timelapse med nordlysbilder en million visninger.

– Dette er overveldende fordi filmen er et hobbyprosjekt. Jeg hadde ikke sett dette for meg da jeg stod ute og frøys mens jeg venta på det rette nordlysøyeblikket, har Mathisen tidligere sagt til NRK.no

Etter premieren i Liverpool skal stykket ut på turné i England, men også til Irland og Kina. I tillegg kan det bli aktuelt med konserter i Canada og USA.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

VIDEO: Slik presenterer The Royal Liverpool Philharmonic prosjektet der nordlysbildene fra Tromsø inngår.