NRK Meny
Normal

Nordisk Råd vil ha økt satsing på samisk film

Vil at Sverige og Finland skal være med å finansiere Internasjonalt Samisk Filminstutt i Kautokeino.

Iditsilba

Sarakka Gaup i kortfilmen Iditsilba, regissert av Elle Márjá Gaup. Filmen ble til i ISFIs filmlaboratorium.

Foto: Johan Mathis Gaup, Davás film

Nordisk Råd vil ha økt satsing på samisk film. Til nå er det kun Norge som har finansiert Internasjonalt Samisk Filminstitutt (ISFI) i Kautokeino.

Et enstemmig kulturutvalg i Nordisk råd vil at Sverige og Finland også blir med i finanseringen.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Torgeir Knag Fylkesnes representerer Troms SV på Stortinget, og er også rådsmedlem i Nordisk Råd.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Internasjonalt Samisk Filminstitutt har vært en kjempesuksess. Det har jobbet over hele det samiske området, også i Sverige og Finland. Derfor er det på tide at Sverige og Finland bidrar i finanseringen, sier rådsmedlem Torgeir Knag Fylkesnes i SV.

Internasjonalt Samisk Filminstitutt i Kautokeino ble etablert i 2009 og har som hovedoppgave å støtte samisk film gjennom tilskudd til manusutvikling og filmproduksjon.Instituttet finansieres i hovedsak av det norske Kulturdepartementet og Sametinget. I år har instituttet et budsjett på rundt sju millioner kroner.

– Det foregår en veldig spennende utvikling innen samisk film, med mange unge, spennende filmskapere på vei. Om Sverige og Finland blir med i finansieringen av ISFI vil det styrke det samiske filmmiljøet ytterligere og løfte det samiske til nye høyder, sier Fylkesnes.

Internasjonalt Samisk filminstitutt ledes av Anne Lajla Utsi, som lenge har kjempet for at også Finland og Sverige går inn med penger.

Anne Lajla Utsi

Anne Lajla Utsi leder Internasjonalt Samisk Filminstitutt (ISFI) i Kautokeino.

Foto: Jan Harald Tomassen

– Får vi gjennomslag for dette, betyr det at vi endelig får etablert en skikkelig drift av instituttet. Men i tillegg hjelper det oss videre mot hovedmålet om flere samiske spillefilmer og TV-serier, sier Utsi til NRK.

Saken behandles i Nordisk Råd i Reykjavik på Island i neste uke. Ifølge Fylkesnes er signalene fra Sverige og Finland positive. Inntil en formell samarbeidsavtale mellom de tre landene er på plass, vil Nordisk Råd selv være med på finanseringen av Internasjonalt Samisk Filminstitutt.

– Nordisk Råd vil finansiere ISFI over egne budsjetter i en overgangsfase, inntil en avtale mellom de tre landene er på plass. Slik kan vi komme i gang raskt og få en opptrapping så kjapt som mulig, sier Fylkesnes.