Nord-norske toner til Kina

Nordnorsk symfoniorkester skal på en prestisjetung turné i Kina i desember og januar.

Nordnorsk symfoniorkester

Nordnorsk symfoniorkester skal formidle toner på turné i Kina.

Foto: Bodil Kanebog / NRK

Etter fredspris-utdelinga var det usikkert om det ble noe av turneen, men nå har den offisielle invitasjonen fra Kina kommet.

I kjølevannet av at Liu Xiaobo , en av Kinas fremste opposisjonelle, vant fredsprisen avlyste landet blant annet flere planlagte fiskeripolitiske møter med Norge.

Nordnorsk symfoniorkester, som i utlandet heter Arctic Philharmonic Orchestra, reiser til Shanghai mandag 27. desember og returnerer fra Beijing søndag 9. januar.

Stor profileringsverdi

– Kina holder på å bli verdens største konsument av vestlig klassisk musikk og vi er glad for å få muligheten til å profilere orkesteret, landsdelen og Norge i dette markedet, sier direktør i Nordnorsk Opera og Symfoniorkester Rolf-Cato Raade.

Turneen er Kinas mest seriøse og respekterte agentur og de har artister fra 22 ulike land på turne i Kina bare i 2010 legger han til.

Repertoaret orkesteret har med i bagasjen til Kina er blant annet verker av Ole Olsen, Edvard Grieg, Peter Tsjaikovskij og Johan Strauss.

Først til Russland

Før orkesteret reiser til Kina skal de også innom Russland. Det skjer i forbindelse med at Nordlysfestivalen siste uka i november arrangerer «Polare Netter» i St. Petersburg.

Da fyller de et charterfly med kunstnere, næringslivsfolk, universitetsledelse og politikere for å sette et nordnorsk preg på den russiske kulturbyen i to dager.

Hovedmålet med reisen er symfoniorkesterets konsert i det velrenommerte Mariinsky-teatrets nye konsertsal.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.