Hopp til innhold

Nord-Norge er verst: Nå økes innsatsen i kampen mot ulovlig garnfiske

14 kilometer med garn er dratt opp fra sjøen så langt i år. Nå øker Statens naturoppsyn og Miljødirektoratet ressursene for å få tatt gjerningsmennene.

Ulovlig garnfiske

Ulovlig sjøfiske etter laks, sjøørret og sjørøye kan få store konsekvenser for bestanden i flere elver.

Foto: SNO

Statens naturoppsyn (SNO) er bekymret over utviklingen i antall garn de finner i sjøen som er satt ut ulovlig. Åtte av ti er inndratt i de tre nordligste fylkene, og i Troms har de funnet hele 141 garn i år.

Ulovlig fiske blir anmeldt i de tilfellene hvor gjerningsmannen er kjent.

– Målet vårt er å få slutt på det ulovlige fisket, og for å lykkes vil vi sette inn større ressurser på å ta gjerningsmennene. Vi tror det må til for å få redusert denne typen miljøkriminalitet, for vi ser stadig eksempler på at respekten for reglene er fraværende, sier direktør Pål Prestrud.

– Det er også ting som tyder på at deler av fisket er økonomisk motivert.

Kan bli strengere laksefiske

Prestrud sikter til at nye garn settes ut på samme sted av de samme folkene, kort tid etter at SNO har inndratt garn. Både i Nordland og Troms er det blitt vanligere med flere garn per lenke og grovere bruk.

I verste fall kan tjuvfiskerne radere ut en hel årgang av en bestand på vei mot elva hvor de ble født og er på vei opp i for å gyte.

– Hvis laksebestanden i ei elv ikke reproduserer godt nok, kan vi bli nødt til å innføre strengere reguleringer i fisket. I verste fall blir det nødvendig å stoppe fisket i slike elver. Det lovlige sjølaksefisket kan også bli rammet, sier avdelingsdirektør Yngve Svarte i Miljødirektoratet.

68 flere garn i år

Statistikken viser at SNO har inndratt 428 garn i år, mot 360 i fjor. Problemet er størst i Troms, som det har vært de siste ti årene. Nesten ett av tre ulovlige garn blir inndratt her (141). Deretter følger Finnmark (68), Nordland (65) og Hordaland (56).

I tillegg kommer garn inndratt av Politiet og Kystvakten.

– Jeg ber de som fisker ulovlig om å tenke nøye gjennom hva de driver med. Det bør være like lite sosialt akseptabelt å bryte loven ved å fiske etter laks, sjøørret og sjørøye som å jakte ulovlig på rådyr, hjort og elg, eller å begå tyveri, sier Pål Prestrud.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark