Nok et barn MRSA-smittet i Tromsø: – Slike utbrudd blir vanligere i norske sykehus

– Dessverre ser vi at slike utbrudd av bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika blir vanligere i norske sykehus, sier smittevernoverlege ved UNN Tromsø, Torni Myrbakk.

Smittevernoverlege ved UNN, Torni Myrbakk

I løpet av dagen i dag vil sykehuset få rundt 60 prøvesvar fra MRSA-tester som er utført på ansatte og pasienter.

Foto: Jan Fredrik Frantzen / UNN

I løpet av dagen i dag får sykehuset svar på om flere er smittet av MRSA, multiresistente gule stafylokokker. I går ble avdelingen Nyfødt intensiv stengt etter at sju personer, blant dem tre pasienter, én pårørende og to ansatte, er smittet av den antibiotikaresistente bakterien.

Torsdag formiddag ble det kjent at ytterligere ett barn er smittet av MRSA-bakterien Barnet er innlagt ved avdelingen for nyfødt intensiv, og flere prøveresultater er underveis.

MRSA-utbrudd på sykehuset i Tromsø

Rundt 50 ansatte og 10 pasienter er så langt testet, ytterligere 20 pasienter skal testes i løpet av dagen.

Sykehuset har også tatt kontakt med foreldrene til tidligere pasienter som kan ha vært utsatt for smittefare i avdelingen.

– Vi ønsker å teste disse pasientene for å få vite om de er positive. Dersom de senere skulle få en infeksjon, kan vi ta høyde for det i behandlingen, sier smittevernoverlege ved UNN, Torni Myrbakk.

Oppdaget tilfeldig

Smitten ble oppdaget med en tilfeldighet. Sykehuset har ikke rutine for å teste alle pasienter som legges inn.

– En pasient hadde en øyeinfeksjon som ofte er forårsaket av gule stafylokokker. Videre analyser viste at det ikke var en vanlig gul stafylokokk, men en multiresistent stamme. Da satte vi i gang utvidede tiltak og testet flere, sier hun.

Universitetssykehuset Nord-Norge

Utbrudd av multiresistente bakterier blir stadig vanligere i norske sykehus, sier Myrbakk.

Foto: Arne Schei / NRK

Avdelingen er nå stengt for alle andre enn nyfødte som trenger innleggelse etter fødsel ved fødeavdelingen på UNN Tromsø. Disse legges inn på et område som både er vasket og renset, og der personalet ikke er smittet. Myrbakk vet foreløpig ikke når Nyfødt intensiv kan åpne normalt igjen, og sier at situasjonen er alvorlig.

– Vi ønsker ikke at slike bakterier skal spre seg i sykehus og de er alvorlig at det er ei Nyfødt intensiv-avdeling. Dessverre ser vi at slike utbrudd av bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika blir vanligere i norske sykehus.

Vanskelig, men ikke umulig

Det anslås at rundt 30 prosent av befolkningen er bærere av den gule stafylokokken.

– Den kan gi alt fra helt uskyldige til alvorlige infeksjoner. På nyfødt intensiv er det sårbare pasienter, nyfødte og for tidlig fødte, som er utsatte for infeksjoner. Gule stafylokokker kan være farlige for dem, sier Myrbakk.

Bakteriene er motstandsdyktige mot antibiotika, og behandling av dem er derfor vanskeligere, men ikke umulig, sier hun.