Hopp til innhold

Noen feirer jula på denne båten, helt frivillig

Redningsskøytene fra sør til nord er i alarmberedskap hele jula, og mens 25 av de har mannskap som bor på sklyta hele året, er det også noen som drives på frivillig basis. En av de er "Vekteren" i Alta.

vekteren

'Vekteren' er en av redningsskøytene i landet som drives på frivillighet, og jula er selvsagt intet unntak.

Foto: Anita Føleide / NRK

Hver jul er det folk som får problemer på sjøen, men heldigvis tar ikke alle fri når julefreden senker seg.

På 25 redningsskøyter i landet bor mannskapet om bord året rundt, men i Alta drives skøyta "Vekteren" på frivillig basis.

Ute på 20 minutter

Det er ikke helt loppet for julestemning i båthavna i Bukta når NRK besøker "Vekteren" på julaften: noen båter har faktisk fått på seg julepynt. Viktigere enn julestemningen er det derimot at det er rolig og fredelig for øyeblikket.

– Såpass kaldt som det er her inne i fjorden i dag så er nok folk ganske rolige. Men man vet jo aldri, det kan jo være en som blir syk ute på øya og har behov for en lege utover, så vi ligger nå her, vi er klar, sier leder for redningsskøyta i Alta, Geir Aslaksen.

Julebåt

Noen av båtene rundt har fått julepynt.

Foto: Anita Føleide / NRK

På julaften er fire stykker på vakt, og "Vekteren" er frivillig bemannet 365 dager i året. I jula har de faste vakter, men har avveksling slik at alle skal få litt fri i jula.

– Så vi går en dag eller to hver, så får alle delta i julestria også. Båten er fullt ut bemannet, så ved behov så er vi her. Vi kan være ute på havet i løpet av 20 minutter om det skjer noe, sier han.

En mulighet til å hjelpe

– Altså, det å være frivillig, det er jo noe som driver deg, det er en mulighet til å få lov å hjelpe andre. Det er gleden du ser i øynene deres når du kommer til og kan hjelpe dem, sier Aslaksen.

Det er lagt opp i redningsselskapet at vi skal ha en del frivillige skøyter i Norge, og slik som strategien er fremover så skal det være halvt om halvt med frivillige og fast bemannede.

– Målet frem til 2019 er jo at det skal være 25 skøyter som er frivillige, og 25 fast bemannede. Det er vel tre frivillige stasjoner som skal åpnes nå i år. Flere båter er under bygging, så det blir spennende, sier han.

Stor interesse

– Vi er jo rundt 35 mennesker, deriblant 10 nye, som holder på. De nye driver vi å utdanner nå, det er veldig bra. Det har vært veldig stor interesse for denne skøyta nå i det siste, sier han.

Faktisk er interessen så stor at de ikke har tid til å utdanne alle.

– Vi har folk liggende på lur også. Vi har 17 stykker som vi ikke klarer å utdanne for øyeblikket som vi må ta inn til våren, nå holder vi på med en gjeng på 10, sier han.

Ifølge Aslaksen kan hvem som helst kan bli frivillig: du trenger ikke nødvendigvis noen maritim bakgrunn for å bli med. Det er alt fra leger, snekkere, brøytebilsjåfører til kontorfolk.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark