Hopp til innhold

Noen får flytte hjem etter skredulykken

Sysselmannen har i samråd med NGI vurdert de evakuerte områdene i Longyearbyen, og opphever evakueringen i enkelte områder.

Longyearbyen snøskred
Foto: Tipser / NTB scanpix

Om lag 180 personer ble lørdag og natt til søndag evakuert fra hjemmene sine etter skredulykken lørdag morgen. På grunn av stor snøskredfare og dårlig vær har de evakuerte fått innkvartering andre steder.

Letemannskaper har holdt vakt rundt boligområdet, og ingen har hatt muligheter til å kunne hente personlige eiendeler.

Sysselmannen og NGI har delt inn områdene som er evakuert i tre risikoområder. Det er det første området, som også ble hardest rammet av snøskredet, som oppheves.

Men selve rasstedet og de husene som er ødelagt er avsperret av politiet og vil ikke være tilgjengelige.

Seks husstander i vei 230 får flytte hjem igjen. I tillegg opphører forbudet mot å bevege seg i hele Nybyen og veien til Nybyen, og til det gamle sykehuset.

Får hente eiendeler

– Beboere som bor i de to andre risikosonene på Svalbard vil mandag ettermiddag bli eksportert inn for å hente ut eiendeler, forteller administrasjonssjef på Svalbard, Lars Ole Saugnes.

Nå har NGI vurdert at vindforholdene og været er gunstige for å kunne gjennomføre dette i dag. Beboere som skal reise til fastlandet med fly mandag kveld, får to timer til å hente det de trenger, før de må ut fra området igjen.

Vurdering av om de resterende boligene vil bli tilgjengelig vil bli gjort fortløpende, melder Sysselmannen.

I Longyearbyen får noen lov til å hente ting de har behov for under vakthold av sysselmannen.

Hverdagen den beste terapi

Longyearbyen lokalstyre har de siste dagene konsentrert seg om liv og helse, og at befolkningen skal ha et sted å bo. Nå når det mest dramatiske er over, begynner de å følge opp barn og unge spesielt, sier Saugnes.

– Barnehagen er åpen, og det er mange barn der i dag. Den beste terapien er den normale hverdagen. Der kan de leke ut sorg og glede, avhengig av behovene, sier han.

I tillegg rigger de til et boligkontor for dem som kommer hjem i romjula, enten det er beboere eller arbeidere til gruvene.

– Det er mange som ikke har et sted å bo enda, og vi må ha ledige husvære. Vi må også sørge for at vi er klar når trykket kommer 4. januar, før skolen starter, sier Saugnes.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark