NRK Meny
Normal

16 lag tatt for juks i NM – resultatene endres

Mange av dagens stafettlag blir straffet med tilleggstid.

John Aalberg

Mange av lagene som var med på NM-stafetten søndag er nå tatt for juks. Teknisk delegert John Aalberg sier at det særlig var ett sted, i en kort oppoverbakke, mange skøytet.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Totalt 15 herrelag og ett kvinnelag blir straffet med tre minutters tilleggstid på grunn av skøyting på den første klassisketappen i ski-NM.

I herreklassen gikk de aller fleste lagene den klassiske åpningsetappen uten festesmurning.

– Vi hadde tre-fire kontrollposter pluss bilder fra TV-sendingen. Det var én spesiell plass, i en kort oppoverbakke, der det var mange tilfeller av det vi definerer som skøyting, sier teknisk delegert John Aalberg til NRK Sporten søndag ettermiddag.

Da hadde en lang rekke lag vært inne på juryrommet og sett bildebevis

De tre tetlagene Lyn, Lillehammer og Strindheim er ikke blant de lagene som er tatt for ulovlig skøyting. Heller ingen lag fra Troms er tatt for juks.

Aukland: – Riktig

Følgende lag ble straffet i herreklassen: Henning Skilag, Byåsen 1, Varden Meråker 2, Hemning, Vang Skiløperforening, Leksvik, Rindal IL, Lyn Ski 2, Kjelsås IL, Byåsen 2, Gran IL, Strindheim 2, Sandnes IL, Innstrandens IL og Vinje IL.

I kvinneklassen ble bare ett lag straffet - Alta.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland har ikke sett alle tilfellene, men mener det var riktig av juryen å sanksjonere.

– Spesielt bak i feltet var det mange som la inn noen skøytetak. Løpere som rett og slett ikke har trent nok på staking, og som fikk det tungt på sisterunden. Da er det riktig at de får straff, sier Aukland.

Det internasjonale skiforbundet har skjerpet inn reglene denne sesongen, som en konsekvens av at staking har kommet for fullt.

Vankselig å straffe så mange

Selv om det ikke er enkelt for juryen å straffe så mange lag i et NM, mener John Aalberg det er viktig at juks får konsekvenser.

– Vi må passe på for å bevare den klassiske stilen. Da er det viktig at vi håndterer regelverket konsekvent, sier han.

Regelen er slik at i stafett og etapperenn så har vi mulighet til å gi en tidsstraff når vi ser at det skøytes i klassiske renn. Vi kan diskvalifisere, men det brukes ikke så mye på etapperenn, sier han.

Det var Adresseavisen som først omtalte saken.