Amerikansk avis: – Julenissens reinsdyr er fra Svalbard

Nissens reinsdyr må komme fra Svalbard, basert på hvordan de ble beskrevet i begynnelsen, mener en amerikansk avis.

En svalbardrein med sin kalv.

Svalbardreinen er både mindre og tettere enn sine større fettere på fastlandet og i USA.

Foto: Erik Ropstad

– Diktet «A vist from Saint Nicholas» var det første som introduserte verden til julenissens reinsdyr, beskriver dem som bitte små. Det eneste reinsdyret som kan beskrives som bitte lite er Svalbardreinen, skriver nettavisen Alaska Dispatch.

Norsk Polarinstitutt skriver på sine hjemmesider at Svalbardreinen (rangifer tarandus platyrhynchus) er en underart av fastlandsreinen.

Bukkene veier opp til 90 kilo, og simlene opp til 70 kilo. De er rundt en og en halv meter lange, og karakteristiske med sine korte bein og runde, korte hode.

Svalbardreinen lever isolert fra andre reinbestander, og bestanden skal være på over 10.000 dyr.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lander på taket

reinsdyr

Nissens reinsdyr kommer fra Svalbard slår den amerikanske avisa fast.

Foto: Skjermdump

Den amerikanske nettavisen, som har 15.000 fans på Facebook, har nå i førjulstiden publisert en artikkel med fakta om reinsdyr.

Her slår de fast at bare Svalbardreinen kan være reinsdyrene som drar julenissens slede.

Avisen skriver også at den mindre størrelsen gjør Svalbardreinen bedre i stand til å lande på tak, når nissen skal ned i pipa og dele ut julegaver.

Det var på 1800-tallet at Clement Clarke Moore skrev diktet som for første gang knyttet julenissen til reinsdyr.

I begynnelsen av 1900-tallet reiste en norskamerikaner og samer bosatt i Amerika rundt i USA med en julenisse og slede trukket av reinsdyr. Etter hvert kastet Coca-Cola og Disney seg på, og julenissens reinsdyr som fenomen var født.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dyr med horn

Rudolf og julenissen

Julenissen blir som regel avbildet med vanlige reinsdyr.

Foto: MARTTI KAINULAINEN / AFP

Alaska dispatch skriver at det er pussig at reinsdyrene i filmer og tegninger av julenissen aldri framstilles som kortbeinte Svalbardrein, men heller som langbeinte, amerikanske varianter.

Artikkelen, som ramser opp mange fakta om reinsdyr forteller også at navnet reinsdyr kommer fra norrøne «hreinin», som betyr dyr med horn.

De skriver også at reinsdyret er spesielt tilpasset det værharde livet på tundraen, og at det kan være vanskelig å avgjøre om nissens reinsdyr er bukker eller simler, siden alle rein har horn deler av året.