NRK Meny
Normal

Niåring preger julegudstjenesten på NRK

– Når jeg leser teksten i kirken, tenker jeg på at mange i familien min hjemme kommer til å se på TV julaften, og at de blir stolt over meg. Det er en hyggelig tanke.

Sunniva Steenvåg Lægdene

Ni år gamle Sunniva Steenvåg Lægdene har øvd godt på teksten hun skal lese under julegudstjenestene fra Tromsø domkirke.

Foto: MARIT EILERTSEN / NRK

Tradisjonen tro sender NRK 1 og P1 radio julegudstjeneste fra Tromsø domkirke julaften og første juledag. Tirsdag var det generalprøve, og der øvde ni år gamle Sunniva Steenvåg Lægdene på teksten hun skal lese under den direktesendte gudstjenestene julaften.

Har du lest før i kirker?

– Ja..

Så du er ganske erfaren?

– Ja, sier ni-åringen fra Tromsø.

Sunniva Steenvåg Lægdene

Sunniva Steenvåg Lægdene gleder seg til direktesendt julegudstjeneste.

Foto: MARIT EILERTSEN / NRK

Svalbard preger gudstjenesten

I Tromsø domkirke er det tirsdag lite som minner om den tradisjonelle julegudstjenesten som skal sendes om få dager. Det er generalprøve og hektisk aktivitet. Samtlige aktører må om og om igjen terpe på manus, og plasseringer i forhold til kamera. Ingenting overlates til tilfeldighetene når en slik stor produksjon skal på lufta.

Domprost i Tromsø, Herborg Finnset, følger anvisningene fra produsent, men tar seg tid til å reflektere over innholdet i gudstjenestene, sett i lys av tragedien på Svalbard der to mennesker omkom i snøskred, og andre mistet hjemmene sine.

– Det er alltid slik at folk som kommer til kirken har med seg alle fasetter i livet. Noen er kjempelykkelige og har det fint, mens andre sørger og kjenner seg alene, sier Herborg Finnset.

– Denne gangen preger det både meg og også sikkert folk i Tromsø at vi har så nære naboer, det er for eksempel samme prosti, som er rammet, både de som er omkommet og som har mistet hjemme sine som en følge av den utryggheten Moder jord har skapt i Longyearbyen. Det kaster en skygge over julefeiringen.

Døvegudstjeneste fra Kroken

Andre juledag sender også NRK1 døvegudstjeneste fra Tromsø døvekirke/Kroken kirke kl. 11.

Gudstjeneste på TV.

Se døvetolk Gry Åland som tegnspråker "Tenn lys" (skrevet av Eyvind Skeie) mens Marit Sandvik synger med bandet sitt i Tromsø døvekirke/Kroken kirke.

NRK1 TV og P1 radio sender altså gudstjeneste julaften kl. 16 og første juledag kl. 11, begge fra Tromsø domkirke.