NRK Meny
Normal

Ni kjæledyr ble nektet innreise på grensa i nord

– Vi ser at det er mange turister som ikke er klar over hvilke regler som gjelder for innførsel av kjæledyr til Norge, sier Mattilsynet.

Dachshund kontrolleres av tollere

Denne dachshunden ble kontrollert av tollerne. Den oppfylte alle krav om innførsel.

Foto: Mattilsynet

Fredag gjennomførte Mattilsynet og Tollvesenet kjæledyrkontroller av alle biler og reisende på seks av grensestasjonene i Nord-Norge.

Av de kontrollerte ble to norske og fire utenlandske hunder avvist på grensa. En norsk og to utenlandske katter ble også avvist.

Alle på grunn av manglende pass, chip eller dokumentasjon på behandling mot revens dvergbendelorm, sier fagrådgiver i region nord i Mattilsynet, Anne Døsen.

– Vi ser at det er mange turister som ikke er klar over hvilke regler som gjelder for innførsel av kjæledyr til Norge. Nordmenn har blitt flinkere til å huske på chip, vaksiner og pass. Selv om du bare skal på en kort handletur over grensa må du ha alt av vaksiner og dokumentasjon på plass, sier Døsen i en pressemelding.

Kjæledyrkontroll

Kontrollene ble foretatt på seks av grensestasjonene i Nord-Norge.

Foto: Mattilsynet

Karantene eller avlivning

Det er klare regler og krav som skal oppfylles for å reise på ferie med kjæledyr eller ta med et dyr fra et annet land til Norge.

Blant annet skal hunder som innføres til Norge fra Sverige ha eget EU-pass, chip og de skal være behandlet hos veterinær mot revens dvergbendelorm.

Kommer du fra Finland, behøver du ikke behandle med ormekur, men dyret skal være vaksinert mot rabies.

Dersom det blir oppdaget dyr som ikke har papirene i orden, er det ifølge Døsen flere reaksjonsmuligheter.

– Ett alternativ er å sende dyret tilbake til landet det kom fra, noe som forutsetter at dette landet vil ta imot dyret. Et annet alternativ er å sette det i karantenestasjon. Siste mulighet er avliving, sier hun.

Importerer gatehunder

Under kontrollen delte Mattilsynet ut informasjonsark hvor det særlig ble advart mot å ta med gatehunder til Norge. Det er stadig flere som tar med gatehunder fra land i Sør- og Øst-Europa, sier fagrådgiveren.

– Helsestatusen på norske kjæledyr er veldig god, men import kan føre til at den blir redusert. Det er ikke forbudt å ta med seg gatehunder eller andre kjæledyr inn i Norge når de har papirer og vaksiner i orden, men med det følger det også et stort ansvar. Faren for at parasitter og bakterier blir med som blindpassasjerer, er absolutt til stede, sier Døsen.