Hopp til innhold

Ni av ti nordmenn slurver med sletting ved mobilbytte

Vi bytter ut mobilene og nettbrettene våre ofte, men slurver med å slette personlig data før vi tar i bruk nye, viser en undersøkelse gjort av Elkjøp.

Mobiltelefon lades

Ni av ti nordmenn slurver med sletting ved bytte av mobiler, nettbrett og lignende enheter.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

– Gleden av å få noe nytt gjør at vi glemmer å fjerne viktig data på våres gamle telefoner eller nettbrett.

Det sier salgssjef i Ibas, Lars Løfsgaard, som er ledende i Norden på datarekonstruksjon, datasletting og dataetterforskning.

Kan få identitetstyveri

Undersøkelsen, gjort av Elkjøp, viser at ni av ti nordmenn slurver med sletting av personlig data på gamle telefoner. Enten lar vi være å slette, eller så er sletter vi for lite.

– Det som er ganske overraskende er at det selges og gis vekk telefoner som man ikke har gjort ting med. Altså, ikke engang nullstilt eller gjenopprettet fabrikkinnstillinger. Det er skremmende at vi ikke tenker på det i det hele tatt, sier Løfsgaard til NRK.

Hvilke konsekvenser kan dette ha hvis man ikke sletter personlig data fullstendig?

– Risikoen er at sensitive data kommer på avveie. Hva sensitiv data er for hver enkelt person varierer selvfølgelig, men dette kan være e-post, bilder, tekstmeldinger, nettbank, Facebook og lignende. Man kan i verste fall få identitetstyveri.

Bør benytte seg av sletteverktøy

Lars Løfsgaard mener at man bør benytte seg av programmer som er laget for å fjerne data på telefoner, nettbrett og lignende for det hjelper ikke nødvendigvis å benytte seg av en enkel nullstilling eller gjenoppretting av fabrikkinnstillinger.

– Forbrukere kan nå komme til butikkene og få slettet personlig data med et profesjonelt verktøy som gjør denne slettejobben, og som bekrefter at alt er vekke.

Og ved å gjøre dette vil man være sikker på at jobben er gjort?

– Ja, da kan man være sikker på at data er utilgjengelig. Dette vil da gjøre at det blir skrevet over, og ikke er tilgjengelig for noen.

Men om man først skal være la være å gjøre dette, så bør man ikke legge enheten ut for salg eller gi den vekk før det er gjort noe med den.

– Det er jo mye bedre å gjøre en nullstilling en gjenoppretting av fabrikkinnstilling enn å ikke gjøre noe. Det som er mest bekymringsfullt er nettopp det at det finnes mange som ikke gjør noen ting, avslutter Løfsgaard.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark