Nekter å betale

Tromsø 2018 AS har ikke råd til å betale for ulovlig bildebruk. Nå har de bedt eierne om å betale, men Tromsø kommune nekter.

Illustrasjon av Tromsø 2018
Foto: Tromsø 2018

Et flertall i Tromsø formannskap vil ikke betale 400.000 kroner i erstatning etter at OL-selskapet Tromsø 2018 brukte et bilde av en snøbrettkjører ulovlig i sin markedsføring.

Bildebruken har blitt dyr

Høyesterett har dømt selskapet til å betale erstatning. Men OL-selskapet Tromsø 2018 har ingen penger og har bedt sine eiere betale.

Striden om bruken av det ulovlige brukte bildet har blitt kostbart for aksjeselskapet Tromsø 2018 som består av private bedrifter, fylkeskommunen og Tromsø kommune.

Vil ikke betale

Øyvind Hilmarsen

Øyvind Hilmarsen (H)

Foto: NRK

Men den største eieren, Tromsø kommune, vil ikke delta i dette spleiselaget for å gjøre opp for bruken av bildet.

Et flertall på sju i formannskapet, bestående av Høyre ,Fremskrittspartiet, KrF, partiet Rødt og Venstre vil ikke punge ut kommunens andel av utgiftene, sier Høyres Øyvind Hilmarsen.

– Det er ikke automatisk at Tromsø kommune har en plikt til å gjøre opp for seg. Det er en grunn til at det er organisert som et aksjeselskap i dette arbeidet, sier Hilmarsen.

Hilmarsen sier at dette er en spesiell sak med bildeomkostninger på nesten en million kroner.

– Gir et feil inntrykk

Tromsøs ordfører, Arild Hausberg (AP)

Tromsøs ordfører, Arild Hausberg (AP)

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Ordfører Arild Hausberg fra Arbeiderpartiet argumenterte sterkt for at kommunen burde betale, slik de andre samarbeidspartnerne har gjort. Han liker dårlig signaleffekten betalingsnekten gir.

– Det flertallet ønsker her er å gi et signal om at kommunen ikke er til å stole på, sier ordføreren.