NRK Meny
Normal

Nei til oljeaktivitet i Vesterålen

Lekkasjer fra forvaltningsplanen for nordområdene tyder på at det ikke blir oljeaktivitet utenfor Vesterålen før tidligst i neste stortingsperiode. 

Vesterålen
Foto: NRK

Drakampen i regjeringen er med andre ord over og fredag klokken tolv legger de fram forvaltningsplanen for nordområdene.

Etter hva NRK kjenner til er regjeringspartiene blitt enige om at området Nordland VII utenfor Vesterålen skal skjermes mot oljeaktivitet i ennå noen år.

Oljeselskapenes håp om snarlig konsekvensutredning blir det ikke noe av. De som ønsker oljeaktivitet kan glemme Nordland VII som en del av den 20. konsesjonsrunden våren 2008.

Området kan dermed tidligst bli lagt ut lenge etter valget i 2009. På Arbeiderpartiets konferanse i Bodø i går gjorde statoilsjefen det klart at området Nordland VII regnes som et av de mest verdifulle områder på norsk sokkel.

Ingenting vernes for alltid

Forhåndstipsene og lekkasjene så langt sier at ingenting ble vernet for all framtid. Men etter det NRK har grunn til å tro, går Regjeringa inn for at Nordland 7, det vil si det nordligste området utenfor Lofoten og Vesterålen, ikke skal utredes i denne omgang.

Fra før har Regjeringa i Soria Moria-erklæringa lagt området Nordland 6 lenger sør på is i denne stortingsperioden.

På Tromsøflaket kan det gå mot en viss åpning, mens det blir åpnet for utvinning på Goliatfeltet utenfor Finnmark.

Fredag kommer rapporten

Lekkasjene og spekulasjonane rundt Goliatfeltet bygger trolig på Havforskningsinstitutetts ferske rapport som ikke går imot utvinning her.

Fredag klokka 12 legger statsminister Jens Stoltenberg, miljøvernminister Helen Bjørnøy, olje- og energiminister Odd Roger Enoksen og fiskeriminister Helga Pedersen fram planen som hele olje-Norge og alt av miljøvernforkjempere venter på.

NRK 1 fjernsynet vil fra klokken 11.50 i morgen direkteoverføre regjeringens presentasjon av forvaltningsplanen for Barentshavet.