NRK Meny
Normal

NAV-varsler: – Stemningen på arbeidsplassen var preget av frykt

Varsler Natalia Olsen forklarte sin versjon av arbeidsforholdene i NAV i Nord-Troms tingrett tirsdag.

Natalia Olsen

Natalia Olsen i vitneboksen i tingretten tirsdag.

Foto: Jan Riise Pedersen / NRK

– Det er tungt for meg, men også for dem som skal vitne i denne saken. Den handler ikke bare om meg, men mange ansatte ved NAV Troms, sa Natalia Olsen da hun ga sin partsforklaring i Nord-Troms tingrett tirsdag ettermiddag.

Hun har saksøkt Staten ved Arbeids -og velferdsdirektoratet. Olsen mener hun ble utsatt for gjengjeldelse fra fylkesdirektør Sten Rudaa i NAV etter at hun varslet om kritikkverdige arbeidsforhold i NAV Troms. Hun er ansatt som rådgiver i bedriften.

Staten avviste alle krav og påstander i sitt innledningsforedrag i retten. De bestridde at det hadde foregått noe ulovlig i forbindelse med varslingsaken.

– Preget av frykt for ledelsen

Olsen jobbet en periode i NAV i Oslo, men ble hentet tilbake. I starten følte hun at hun fikk gode tilbakemeldinger fra kolleger og overordnende.

– Litt etter litt ble ting vanskelig. Fylkesdirektør Rudaa ga meg stadig nye oppgaver over bordet. Til tross for at jeg allerede hadde hendene fulle med oppgaver jeg hadde fått fra andre av mine ledere, sa Olsen i sin partsforklaring.

Hun forklarte at flere av kollegaene kontaktet henne og fortalte om sine opplevelser med Rudaas lederstil.

– Stemningen på arbeidsplassen var preget av frykt for ledelsen, sa Olsen.

Hun opplevde lederen som truende, utagerende og høylytt, og mener flere ansatte hadde samme erfaring.

Følte seg utfryst

Olsen opplevde at kollegaene etter hvert ble redde for å ta kontakt med henne, etter som det hun hevder var trakassering fra Rudaa, vedvarte. Hun beskrev en følelse av utfrysing i retten.

Hun fortalte videre i retten at hun følte ingen i NAV viste vilje til å følge opp varslingen eller den måten hun ble behandlet på i ettertid. Hverken lokalt eller sentralt i NAV var det hjelp eller støtte å få, forklarte Olsen.

– Til slutt var jeg så desperat at jeg tok kontakt med direktøren. Men heller ikke det resulterte i noe.

Sverdrup og Steenwig

Advokat Elisabeth Stenwig representerer staten under rettssaken. Her sitter hun sammen med seniorrådgiver i NAV, Gunvor Sverdrup.

Foto: Jan Riise Pedersen / NRK

– Ikke grunnlag for kritikk

Det var Gunvor Sverdrup, seniorrådgiver i NAV, som fikk saken på bordet i NAV sentralt.

– Det var alvorlige påstander vi fikk presentert i varselet fra NAV Troms, sa Sverdrup i sin forklaring i tingretten.

Hun presenterte det anonymiserte varselet til Stein Rudaa for å få kommentarer.

– Etter at Rudaa hadde fått anledning til å svare på påstandene og vi hadde fått gjort våre undersøkelser konkluderte vi med at det ikke var grunnlag for kritikken, sa Sverdrup i retten.

Advokat Elisabeth Stenwig sa i sitt innledningsforedrag at saksøkeren, Natalia Olsen, ikke har dokumentert at hun har lidd noe økonomisk tap, eller at det er grunnlag for erstatning.