NRK Meny
Normal

Tidligere leder i Natur og Ungdom: – Jeg har fått MS

15 minutter før hun skulle holde åpningstalen på landsmøtet til Natur og Ungdom tidligere i år, ringte telefonen til Harstad-jenta Silje Lundberg. Anropet var fra legen.

Silje Lundberg

Silje Lundberg har vokst opp i Harstad. I dag jobber hun som petroleumsrådgiver i Bellona.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

– Etter to tilfeller med tåkesyn på venstre øye og to runder i en MR-maskin, fant de lesjoner i hjernen min som mest sannsynlig var forenlig med MS. Det var beskjeden fra legen, skriver tidligere NU-leder Silje Lundberg på bloggen sin.

Landsmøte var hennes siste som leder i Natur og Ungdom. Nå har 25-åringen flyttet til Tromsø, der hun studerer og jobber i Bellona.

– Det tok litt tid før jeg skjønte hva legen snakket om. Hele uka i forkant av landsmøtet hadde vært så hektisk at jeg nesten hadde glemt det hele. Jeg klarte å legge det vekk litt, og det tror jeg var bra for meg. Da kunne jeg ikke tenke på det eller grave meg ned i de to små bokstavene, sier Lundberg til NRK.

– Jeg var i limbo

Torsdag 6. mars fikk Lundberg den endelige diagnosen. Legene er sikre, hun har fått MS.

– Det kom egentlig ikke som en veldig stor overraskelse. Samtidig skulle jeg selvfølgelig ønske den ikke ble stilt, at jeg heller kunne være frisk, forteller hun.

MS, multippel sklerose, er en av de vanligste nervesykdommene i Norge. Den rammer mellom 250 og 350 personer i Norge i året, ifølge MS-forbundet.

– På en måte er det fint og godt å vite at jeg har en diagnose. For i de 13 ukene fra jeg var hos legen med øyet mitt og fikk henvisning til røntgen, til jeg endelig ble sendt inn i MR-maskinen, var jeg i limbo, forklarer Lundberg.

– Min framtid ble plutselig mye mer usikker

– Derfor var det uendelig godt å møte et vanvittig dyktig og omsorgsfullt helsepersonell på UNN. Det var trygt, sier Harstad-jenta.

Lundberg visste ikke mye om MS. De tilfellene hun hadde hørt om har som regel vært de verste, der mennesker har vært totalt lammet.

– Sykepleierne og legene har sagt at dette ikke trenger å bli min historie. At man medisinsk har kommet langt når det kommer til å bedre livene til de som lever med MS, for å holde symptomene i sjakk og for å bremse utviklingen av dem, forteller den tidligere NU-lederen.

Lundberg fikk vite at å få diagnosen MS i dag, sammenligna med for 10 år siden, er som natt og dag. Det synes hun var godt å vite.

– Selv med disse to bokstavene er jeg fortsatt meg

Foreløpig er synsforstyrrelsene de eneste symptomene hun har merket.

– Jeg håper jeg kan leve som før. Det viktigste tror jeg, er å ikke endre livet sitt, alle planer og drømmer. Jeg er akkurat den samme i dag, som jeg var før diagnosen ble stilt i går, sier Lundberg.

Hun har fått god støtte fra familie og venner så langt.

– Selvfølgelig kan noe eksepsjonelt skje, og selvfølgelig skal vi stå han av. To små bokstaver skal ikke få endre framtida mi, det er da vitterlig bare jeg selv som skal. Og selv med disse to bokstavene er jeg jo fortsatt meg, forteller hun.