Etterforsket advokat i rekordstor narkosak – avslørte mulig bedrageri i millionklassen

Tromsø-advokaten var under etterforskning for innføring av 66 kilo amfetamin. Under etterforskningen mener politiet de har avslørt at mannen har skaffet seg 3,5 millioner kroner på ulovlig vis.

politinspektør Yngve Myrvoll

FLERE FUNN: Under etterforskningen av en stor narkosak mot den siktede advokaten, avslørte Yngve Myrvoll og politiet det de mener er bevis for grovt bedrageri.

Foto: Petter Strøm / NRK

Den tidligere advokaten skal over en lengre periode ha tilegnet seg nesten én million kroner fra et dødsbo, ifølge tiltalen.

I tillegg skal han ha overført 2,5 millioner kroner fra en klientkonto til sin egen konto.

Mannen er fra før av siktet for grov narkotikakriminalitet med en strafferamme på 15 år.

Strafferammen er seks år

Han er nå tiltalt etter straffeloven § 372 som gjelder grovt bedrageri, med strafferamme på seks år.

Grunnlaget er at han har forledet fornærmede slik at han har fått tilgang på en nettbank, og deretter overført 2,5 millioner kroner til sin egen konto i mai 2016, sier Yngve Myrvoll, leder ved felles enhet for etterretning, forebygging og etterforskning i Troms politidistrikt, til NRK.

– Det andre grunnlaget er at han i perioden mai 2017 til mai 2018, som advokat og bostyrer for et dødsbo, har tilegnet seg 964.000 kroner ved å overføre penger fra dødsboets konto til privat konto.

Myrvoll sier politiet mener pengene er overført til egen konto, til eget formål, men dette bestrider den tiltalte mannen.

– Han har avgitt politiforklaring i saken og han erkjenner ikke straffskyld, sier tiltaltes forsvarer Jan Christian Kvanvik til NRK.

Jan Christian Kvanvik

USKYLDIG: Jan Christian Kvanvik sier at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

Foto: Daria Zoric / NRK

Etterforskning snart ferdig

Politiet skal ha avdekket det angivelige grove bedrageriet mens de etterforsket et rekordbeslag av amfetamin i Tromsø høsten 2017.

Politiet mener mannen har en rolle ved innføringen av 66 kilo amfetamin til Norge, og at han var en del av et internasjonalt distribusjonsnettverk for amfetamin. Han ble pågrepet og siktet i fjor sommer og har erkjent befatning med nær 2 kilo amfetamin.

Til sammen åtte menn er siktet eller tiltalt i saken. Politiet er nå i sluttfasen av etterforskningen, og påtalemyndigheten har så langt tatt ut tiltale mot to av de åtte personene.

Mannen i 40-årene har opp gjennom årene forsvart mange klienter i alvorlige straffesaker. Han avviklet advokatpraksisen sin mens han satt varetektsfengslet i fjor sommer.