Hopp til innhold

Når kommunene på Senja slår seg sammen, må naboene betale mer for å samarbeide med dem

For de små kommunene Dyrøy og Sørreisa vil legevakt og akutte sengeposter koste nesten én million kroner mer når nykommunen Senja etableres 1. januar. Utgiftene som før ble fordelt på seks kommuner, skal nå fordeles på tre.

Marit Alvig Espenes

Ordfører Marit Espenes i Dyrøy kommune reagerer sterkt på at prisøkningen på de interkommunale tjenestene.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Dette er helt uakseptabelt, sier ordfører Marit Espenes i Dyrøy.

Både legevakta og de akutte sengeplassene befinner seg på Finnsnes, i det som i dag er Lenvik kommune. 1. januar slår kommunene Berg, Torsken, Tranøy og Lenvik seg sammen til Senja.

I Senja argumenteres det med at det å være vertskommune for helsetjenester er en økonomisk byrde og belastning. Derfor er det rimelig at Dyrøy og Sørreisa betaler ut fra samme fordelingsnøkkel som tidligere.

Problemet er bare at det før var seks kommuner å fordele utgiftene på. Nå blir det bare tre én stor og to små.

Senja får 15.000 innbyggere, mens Dyrøy og Sørreisa har henholdsvis 1.100 og 3.500 innbyggere.

Nå øker utgiftene deres med 840.000 kroner hver i året.

– Det føles urettferdig, sier ordfører i Sørreisa, Jan-Eirik Nordahl.

En hånd stikker frem under dyne på sykehusseng med kanyle inn i huden.

Sengeposter for øyeblikkelig hjelp og legevakta blir nesten én million kroner dyrere for de to kommunene som ikke ville bli sammenslått.

Foto: Gunhild hjermundrud / NRK

– Snudd på hodet

Innbyggerne i Dyrøy utgjør 5,7 prosent av legevaktbrukerne. Kommunen bidrar med to leger til legevakta på Finnsnes.

– Vi får akkurat den samme tjenesten som før. Da er det urimelig at vi skal betale nærmere én million kroner ekstra for å være med, sier Marit Espenes.

Hun forstår heller ikke argumentasjonen om at det er en økonomisk byrde å være vertskommune.

– Innbyggerne i Senja kommune får nærhet til tjenesten. De får arbeidsplassene og skatteinntektene. Å kalle det en belastning er å snu ting helt på hodet.

Dyrøy ser nå etter mulige andre samarbeidspartnere innenfor helse. En ekstra utgift på nesten én million vil ramme hardt.

Også i Sørreisa blir det vanskelig å finne de ekstra pengene nabokommunen krever.

Distriktsmedisinsk senter (DMS)

Her på Distriktsmedisinsk Senter på Finnsnes får i dag seks kommuner flere helsetjenester. Fra nyttår blir fire av kommunene slått sammen til Senja. De to som står utenfor må betale mye mer for tjenestene.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Har advart mot dette

De to kommunene har vært i møte med ordføreren i Senja, Tom Rune Eliseussen. Argumentene deres har så langt ikke ført fram.

NRK har ikke lyktes med å få Eliseussen i tale.

Når Senja kommunestyre behandler saken onsdag, er innstillinga fra rådmannen å gå for den gamle fordelingsnøkkelen på 20/80. 20 prosent av utgiftene har vært fordelt likt mellom kommunene. 80 prosent har vært fordelt i henhold til folketall.

Der foreslås det også at rådmannen gjennomgår alle interkommunale samarbeid. Gjennomgangen legges fram for kommunestyret i første halvdel av 2020.

– Vi håper dette betyr at vi kommer i dialog med Senja, og at de ser hvor feil det blir å kreve ekstra betalt av oss. De leverer en god tjeneste, men sammenslåingen bør ikke gå ut over oss, sier de to ordførerne i Dyrøy og Sørreisa.

Hogne Eidissen

Hogne Eidissen har ledet arbeidet med sammenslåingen av de fire kommunene Berg, Torsken, Tranøy og Lenvik. Nå blir han rådmann i Senja kommune.

Foto: Arild Moe / NRK

Ingen har slått seg sammen - nå vil Sp-topper ha kommunesammenslåing

– Kanskje litt upresist

Allerede for to og et halvt år siden kom det frem at kommunesammenslåinga kunne føre til dyrere tjenester.

Rådmann i Senja, Hogne Eidissen, sier i dag at formuleringen om at det er belastende å være vertskommune, var upresis.

– Jeg har stor forståelse for at Dyrøy og Sørreisa reagerer slik de gjør. Derfor ber jeg kommunestyret om å få se på alle de interkommunale samarbeidene. Det kan føre til en endring i fordelingsnøkkel allerede i 2020.

Tom Mikalsen er regiondirektør i KS. Han ønsker ikke å uttale seg om denne saken. Han viser til at interkommunalt samarbeid er en frivillig ordning. At utgifter for enkeltkommuner øker når andre kommuner slår seg sammen, har han ikke hørt om tidligere.

Heller ikke fylkesleder Kari-Anne Opsal i KS ønsker å kommentere saken, som behandles i Senja kommunetyre onsdag.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark