Hopp til innhold

Nansen-eventyret startet med brekninger

Første nyttårsdag er det endelig klart for premiere på «Oppdrag Nansen». Allerede i innspillingen av første episode måtte deltakerne flytte grensene sine.

Nansen-forside

Johanne Jerijærvi, Johannes Breivik og Erika Gjelsvik måtte blant annet smake på kuvom da de startet «Oppdrag Nansen».

– Vi startet med fire helt vanlige barn. Vi ville vite hvordan de taklet en tur til Nordpolen, og hva de tenkte om noe så komplisert som klimasaken, sier prosjektleder for «Oppdrag Nansen», Håvard Gulldahl.

Og på veien til Nordpolen og klimatoppmøtet i Paris ble barna gitt en rekke utfordringer. På første opptaksdag måtte de blant annet smake på ekspedisjonsmat fra slutten av 1800-tallet, av typen Nansen og hans kamerater spiste.

Sekvensen er ikke med i serien, men her kan du se hvordan det gikk:

Ekte ekspedisjonsmat falt ikke i smak hos alle deltakerne i "Oppdrag Nansen".

– Kan fort bli flaut

Første nyttårsdag er det premierer på serien, på NRK Super og på nett.

En av de fire deltakerne, Johannes Breivik fra Trofors i Nordland, grugleder seg.

– Det blir moro at serien endelig begynner å gå. Samtidig blir det litt flaut. De første opptakene var jo for over ett år siden. Vi så veldig små ut, og vi sa jo ting jeg ikke husker vi har sagt. Så jeg får nok høre det fra kameratene mine, sier han.

I løpet av Nansen-eventyret har barna fått oppleve veldig mye, i tillegg til den 111 kilometer lange skituren til Nordpolen. De har sett isbjørn, besøkt forskningsskipet «Lance», som var frosset inn i isen nord for Svalbard, møtt Kronprins Haakon hele to ganger, møtt FNs generalsekretær Ban Ki-moon, og stilt tidligere klimaminister Tine Sundtoft til veggs.

– Utviklingen barna har hatt har vært veldig moro å følge med på. De har gjort ting vi hadde på idéblokka, men ikke visste vi ville få til, sier Håvard Gulldahl.

Fire ungdommer gikk til Nordpolen for å lære mer om klimaet. Her er noe av det de har vært gjennom.

Klima gjennom barnas øyne

Et av målene med serien var å gjøre barn og unge oppmerksomme på klimasaken, og å se den gjennom barns øyne.

Og jobben Johanne, Johannes, Erika og Elias har gjort har allerede fått oppmerksomhet. Etter at de holdt tale på klimatoppmøtet i Paris, valgte Ban Ki-moon å sitere dem i en tale noen dager senere. Og over 20 000 barn har skrevet under på seriens kampanje for at de fire polfarerne skal få møte de store verdenslederne.

– Før vi begynte var jeg ikke veldig interessert i klima, men nå er jeg det. Og jeg har tenkt å kjempe videre for klimaet, selv om serien er over. Jeg tror det er enklere for barn å sette seg inn i dette når de ser andre på sin alder som gjør det samme, sier Johannes Breivik.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark