NRK Meny
Normal

Næringsministeren: – Interessant med amerikanske planer på Svalbard

Monica Mæland mener Norge ikke kan se bort fra private, utenlandske investorer på øygruppa. Det er nå planer om ei utbygging av et flytende kaianlegg til flere hundre millioner kroner.

Snøhetta

Næringsministeren vil se nærmere inn i planene til investorene fra USA

Foto: Skjermdump / Snøhetta

– Jeg sier at privat investering er interessant. Amerikanerne har store planer, store ambisjoner med et stort prosjekt. Nå må vi gå nøyere inn på det, og så vet vi at det foregår en prosess opp mot Kystverket, Samferdselsdepartementet og Nasjonal Transportplan, sier Mæland.

Næringsministeren er nå på Svalbard for å møte folk og diskutere framtida for lokalsamfunnet. Fredag møter hun ledelse i Store Norske. De sliter økonomisk og må si opp mange folk. De har allerede fått 500 millioner kroner i kriselån fra staten.

Monica Mæland
Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

– Ingen betenkeligheter

Mæland overlater til Justisdepartementet å vurdere eventuelle betenkeligheter rundt amerikanske investeringer og Norges suverenitet. Men hun tror myndighetene har god kontroll og styring på Svalbard gjennom allerede eksisterende lover og regler.

Svalbard-ekspert Willy Østreng, som også er president i Norsk Vitenskapsakademi for Polarforskning, sier det ikke er noen formelle hindringer med amerikanske investeringer på Svalbard.

– USA har undertegnet Svalbardtraktaten. Å bygge ut havnekapasiteten på Svalbard vil være svært framtidsrettet, mener han.