Hopp til innhold

Nå vil politiet ut og fly

Nå skal politiet se på nye flygemuligheter, ved bruk av multicoptere. Dette skal gi bedre oversikt og større trygghet for mannskapet.

Multicopter

Dette skal gi bedre oversikt og større trygghet for mannskapet til politiet.

Foto: Politiet

Vest-Finnmark politidistrikt fikk i går en demonstrasjon av en ny type modell multicoptere som skal være tilpasset politibruk.

Det var Karasjok-mannen Roy Thomassen som demonstrerte en modell han har bygget for politiet.

Politimester i Vest-Finnmark Torbjørn Aas ble imponert.

– Vi ble litt imponert hele gjengen og litt fasinert. Så gjelder det og ikke bare se på det som et leketøy, men som et verktøy i politifaglig sammenheng, sier Aas til NRK.

Bedre oversikt og trygghet

Multicopter

Politimesteren er interessert i å se hvordan politiet kan bruke dette i oppdrag.

Foto: Politiet

Politimesteren er interessert i å se hvordan politiet kan bruke dette i oppdrag.

– Jeg ser for meg at dette kan brukes innenfor den daglige tjenesten for å skaffe oss informasjonsgrunnlag på for eksempel en trafikkulykke, et skred, brann, innbrudd og skarpe oppdrag. I disse situasjonene vil et slikt type verktøy kunne gi oss informasjon som vi benytter for å kunne ta beslutninger underveis i løsninga av oppdrag. Der ser jeg et potensiale, sier Aas.

Han er også opptatt av at dette kan gi en større trygghet for mannskapet. Med tanke på den store skredfaren i Nord-Norge i vinter, kunne dette være et godt verktøy.

– Ved et skred så vil det selvfølgelig være for å kartlegge skredfare, men ikke minst i forhold til skred som er gått og gjennomføre søk. Ved bruk av slik type utstyr så vil man raskt kunne få et oversiktsbilde over situasjonen i skredet uten at man trenger å sende folk inn. Da får man oversikt raskt og man gjør jobben tryggere for de involverte mannskapene, forklarer politimesteren.

Patent fra Karasjok

Det er Karasjon-mannen Roy Thomassen som har bygget og konstruert multicopteret. Det var han som viste fram modellen på Garnisonen i Porsanger for politiet. I følge avisa Nordlys har han lang erfaring med bygging og flygning av ulike typer modellfly og -helikoptre.

– Denne modellen har en løftekapasitet på 12 kilo. Den er utstyrt med full autopilot og kan programmeres for å fly fra A til B - og videre til C og D og tilbake igjen. Også kameraet kan programmeres til å utføre bestemte oppgaver. Multicopteret kan også armeres med ulike våpen som flashgranater, tåregassgranater og pepperspray. Det er enkelt å bruke og manøvrere. Hvem som helst kan lære det. Dette multicopteret koster rundt 50.000 kroner, sier Thomassen til avisa.

Multicopter

Det er Karasjon-mannen Roy Thomassen som har bygget og konstruert multicopteret.

Foto: Politiet

Skal ikke sveve ennå

Det er kun Follo politidistrikt som har sett litt på bruken av multicoptere før. Men ingen politidistrikt har hittil tatt i bruk dette.

– Dette er nok noe nytt. Det er ingen som er gått til anskaffelse av multicopter så langt. Men det er nok flere som er nysgjerrige på det. Politidirektoratet er også informert og de holder på å jobbe litt opp mot formalitetene rundt bruk i forhold til luftfartmyndigheter og tillatelser, sier politimester Aas.

Før det blir klart om politiet vil bli mer svevende framover skal multicopteret gjennom flere tester.

– Vi ønsker å finne mer om dette er et hensiktsmessig verktøy for politiet. Vi er litt nysgjerrige på hvilke muligheter, begrensninger og potensiale den type verktøy har. Det er en utforsningsfase for øyeblikket, sier Aas.

Og det ble kjapt konkludert under demonstrasjonen at dette trengte litt trening.

– Om vi tar dette i bruk så må mannskapet læres opp til å bruke det. Dette er ikke noe man bare kan stupe inn i å bruke, det krever litt trening, avslutter politimesteren i Vest-Finnmark.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark