Nå trenger nok vinteren litt hjelp for å komme seg vekk

Mange sperret opp øynene da snøen lavet ned i Troms i dag. Det er jo snart juni! Men hvor uvanlig er det egentlig?

Ikke alle i Tromsø var like fornøyde med snødrysset mandag.

– Vi er jo snart i juni. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, sier Solveig Mathiasen.

Mandag var hun på løpetur sammen med Camilla Andersen i snøværet. Datoen er 29. mai, og om bare få dager er det juni. Ikke rart mange begynner å bli værsyke, men hvor uvanlig er det egentlig at det faller snø så langt ut på våren?

Juni var iskald i 2015..

I 2015 viste radarbildene at det lå fem ganger så mye snø som normalen i fjellene i både sør og nord. Målinger gjort fra satellitter viste at 23 prosent av landarealene i Sør-Norge fortsatt var dekket av snø langt ut i juni. I Nord-Norge var tilsvarende tall 35, mer enn dobbelt av et normalår.

Ikke bare var det snørikt, men i 2015 målte også meteorologene den laveste gjennomsnittstemperaturen for juni i Tromsø på 33 år. Da lå temperaturen 2,6 grader under normalen, og lite minnet om sommer da snittemperaturen ble målt til beskjedne 2,6 grader.

..og juni var ikke stort bedre i 2014

Mens mai ofte er en litt turbulent og uforutsigbar måned i nord, vet altså juni også å komme med noen kraftige overraskelser. Også i 2014 fant de nordnorske værgudene det for godt å gi landsdelen et lite, hvitt dryss i midten av det som strengt tatt burde være en sommermåned.

Både på Kvænangsfjellet og i Alta var det hvite veier den 16. juni dette året.

Heldigvis vet nordlendinger å gjøre det beste ut av ting.

Den 30. mai 2012 falt også snøen tungt i Nord-Norge. I et forsøk på galgenhumor la Torgeir Ekeland ut et bilde av seg selv med en vinflaske på Facebook – begge godt avkjølt i fersk vintersnø.

(Artikkelen fortsetter under)

Torgeir Ekeland

Torgeir Ekeland nyter en ekstra kald vin grunnet snøfallet i slutten av mai 2012.

Foto: Privat

Mange lider av vinterdepresjoner

Selv om den verste og mørkeste vinteren er over, er det mange som ikke klarer å ta været med like mye humør. For ifølge tall fra lommelegen kan faktisk så mange som 400-800.000 nordmenn lide av vinterdepresjoner.

En undersøkelse fra 2011 viser at det er en noe større grad av vinterdepresjoner jo lenger nord i landet man bor, og det er nok spesielt mangel på lys i mørketiden som er årsaken.

Så spørs det om juni har noen overraskelser på lur også i 2017. Vil du være best mulig forberedt, kan du alltid følge været på nettstedet yr.no. Og her kan du se værvarselet som gjelder for de neste dagene i slutten av mai for Troms og Finnmark:

Værvarselet 29. mai

Værvarselet 29. mai.