Hopp til innhold

Nå tappes verdens nordligste øl på Svalbard

De første dråpene fra det nye mikrobryggeriet i Longyearbyen er tappet, og eierne gleder seg over å få dele produktet med resten av øygruppen.

Øl

Etter en lang vei har drømmen om mikrobryggeriet endelig blitt en realitet for Svalbard Bryggeri AS.

Foto: Anne Grete Johansen / Svalbard Bryggeri AS

Andreas Hegermann Riis

Bryggerimester for Svalbard Bryggeri AS, Andreas Hegermann Riis er glad for at de endelig er i gang.

Foto: Anne Grete Johansen / Svalbard Bryggeri AS

Ølbryggeriet Svalbard Bryggeri AS ble etablert i 2011. Først nå, fire år senere, tappes de første dråpene i lokalet som tidligere var en lagerhall.

– Vi er endelig i gang. Det har latt vente på seg ganske lenge, så vi er veldig glad for at vi nå har begynt med bryggingen, sier bryggerimester Andreas Hegermann Riis til NRK.

Robert Johansen

Daglig leder i Svalbard Bryggeri AS, Robert Johansen.

Foto: Anne Grete Johansen / Svalbard Bryggeri AS

Han og daglig leder Robert Johansen har måttet tåle mas fra innbyggerne på Svalbard i flere år. Det er store forventninger til ølet, og den første smakingen lanseres på Coal Miner's Cabin neste fredag.

– Nå er det endelig en realitet, og ikke bare et luftslott, sier bryggerimesteren.

Svalbard Bryggeri

Bryggingen har startet for fullt.

Foto: Anne Grete Johansen / Svalbard Bryggeri AS

Så langt har de fylt opp fire tanker med øl. 8000 liter står klare til å slippes i løpet av neste uke, før ølet fylles på de egendesignede boksene.

Handler om vennskap

Svalbard øl

Små historier skal representere konseptet for bryggeriet.

Foto: Anne Grete Johansen / Svalbard Bryggeri AS

Bryggeriet har et konsept og en historiefortelling som handler om vennskap, noe samfunnet der har vært avhengig av til alle tider. Vennskap mellom venner, kolleger, nasjoner og dyr. Det handler om å overlevelse.

Det gjenspeiles også blant annet på ølet, gjennom tekst og bilder.

– Vi tapper på bokser, som er lettere og mer miljøvennlig. Det er veldig stor turkultur her oppe, bokser er lettere å ta med seg på tur, sier Hegermann Riis.

Brygges med vann fra isbre

Ølglass

Smaken av ølet skal være ekstra spesiell på grunn av det gode vannet på øya, sier Hegermann Riis.

Foto: Anne Grete Johansen / Svalbard Bryggeri AS

I over 80 år har det vært ulovlig å produsere alkohol på Svalbard. Men etter en lovendring i fjor, skal nå kildevann fra den 2000 år gamle Bogerbreen i Longyearbyen bidra til det eierne av Svalbard Bryggeri mener er «bra øl».

– Vannet her oppe er det noe spesielt med, og det vil gi utslag på smaken, sier bryggerimesteren.

malt

Maltet de bruker i ølet kommer fra Finland.

Foto: Anne Grete Johansen / Svalbard Bryggeri AS

I tillegg inneholder ølet håndplukkede leverandører av byggmalt og hvetemalt, humler fra Tyskland, England, Tsjekkia og USA, og malt fra Finland.

Tre forskjellige øl er nå under brygging. Pale Ale, Porter og hveteøl.

– Spitsbergen IPA er inspirert av moderne Pale Ale, fruktig og mye humlearomaer. Pilsen er laget av tsjekkisk humle, og vil få en tørr og fin aroma. Hveteølet er typisk tysk hveteøl, sier Hegermann Riis.

Offisiell åpning

Svalbard Bryggeri

Ølbrygging under arbeid.

Foto: Anne Grete Johansen / Svalbard Bryggeri AS

Selv om bryggeriet nå faktisk er det nordligste bryggeriet i verden, er ikke det noe de velger å fokusere på.

– Alle vet at mikrobryggeriet i Longyearbyen er verdens nordligste, så jeg kommer ikke til å bruke mye markedsplass på å fortelle de som allerede bor her, at det er verdens nordligste bryggeri, sa daglig leder Robert Johansen til NRK i desember i fjor.

I første omgang vil ølet være tilgjengelig på Svalbard. Men målet er å få lokale distributører, først i Nord-Norge og deretter etter etterspørsel og kapasitet.

Den offisielle åpningen av verdens nordligste bryggeri og ølet de har brygget, foregår under Oktoberfest på Svalbard 25. september i år. Da inviteres alle deltakerne til en hel dag på bryggeriet.