Ølbryggeriet Svalbard Bryggeri AS ble etablert i 2011. Først nå, fire år senere, tappes de første dråpene i lokalet som tidligere var en lagerhall.
– Vi er endelig i gang. Det har latt vente på seg ganske lenge, så vi er veldig glad for at vi nå har begynt med bryggingen, sier bryggerimester Andreas Hegermann Riis til NRK.
Han og daglig leder Robert Johansen har måttet tåle mas fra innbyggerne på Svalbard i flere år. Det er store forventninger til ølet, og den første smakingen lanseres på Coal Miner's Cabin neste fredag.
– Nå er det endelig en realitet, og ikke bare et luftslott, sier bryggerimesteren.
Så langt har de fylt opp fire tanker med øl. 8000 liter står klare til å slippes i løpet av neste uke, før ølet fylles på de egendesignede boksene.
Handler om vennskap
Bryggeriet har et konsept og en historiefortelling som handler om vennskap, noe samfunnet der har vært avhengig av til alle tider. Vennskap mellom venner, kolleger, nasjoner og dyr. Det handler om å overlevelse.
Det gjenspeiles også blant annet på ølet, gjennom tekst og bilder.
– Vi tapper på bokser, som er lettere og mer miljøvennlig. Det er veldig stor turkultur her oppe, bokser er lettere å ta med seg på tur, sier Hegermann Riis.
Brygges med vann fra isbre
I over 80 år har det vært ulovlig å produsere alkohol på Svalbard. Men etter en lovendring i fjor, skal nå kildevann fra den 2000 år gamle Bogerbreen i Longyearbyen bidra til det eierne av Svalbard Bryggeri mener er «bra øl».
– Vannet her oppe er det noe spesielt med, og det vil gi utslag på smaken, sier bryggerimesteren.
I tillegg inneholder ølet håndplukkede leverandører av byggmalt og hvetemalt, humler fra Tyskland, England, Tsjekkia og USA, og malt fra Finland.
Tre forskjellige øl er nå under brygging. Pale Ale, Porter og hveteøl.
– Spitsbergen IPA er inspirert av moderne Pale Ale, fruktig og mye humlearomaer. Pilsen er laget av tsjekkisk humle, og vil få en tørr og fin aroma. Hveteølet er typisk tysk hveteøl, sier Hegermann Riis.
- Les også:
- Les også:
Offisiell åpning
Selv om bryggeriet nå faktisk er det nordligste bryggeriet i verden, er ikke det noe de velger å fokusere på.
– Alle vet at mikrobryggeriet i Longyearbyen er verdens nordligste, så jeg kommer ikke til å bruke mye markedsplass på å fortelle de som allerede bor her, at det er verdens nordligste bryggeri, sa daglig leder Robert Johansen til NRK i desember i fjor.
I første omgang vil ølet være tilgjengelig på Svalbard. Men målet er å få lokale distributører, først i Nord-Norge og deretter etter etterspørsel og kapasitet.
Den offisielle åpningen av verdens nordligste bryggeri og ølet de har brygget, foregår under Oktoberfest på Svalbard 25. september i år. Da inviteres alle deltakerne til en hel dag på bryggeriet.