Hopp til innhold

Millioner til verdens nordligste folkehøgskole på Svalbard: – Helt unikt

7,1 millioner kroner i statsbudsjettet skal skape det flere mener vil bli verdens mest unike folkehøgskole, og samtidig endre samfunnet på Svalbard.

Isbjørn på Svalbard

NY ETABLERING: En folkehøgskole på Svalbard blir å ha temaer som går på det som er spesifikt for Svalbard, som miljø, natur og Arktis. En linje skal hete «Det arktiske mennesket»

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

– Dette er for det første en fantastisk berikelse for Svalbard, men det er også snakk om verdens kuleste og mest unike folkehøgskole som blir et flott tilbud til skolefloraen i Norge, sier Eirik Berger, representant for Venstre og nestleder i lokalstyret i Longyearbyen.

Eirik Berger

UNIK: Eirik Berger mener en folkehøgskole på Svalbard vil bli unik i floraen av folkehøgskoler.

Foto: Lars-Egil Mogård / NRK

I forslaget til statsbudsjettet, som legges fram 8. oktober, ligger det nå inne 7,1 millioner kroner til Svalbard folkehøgskole.

Det er beregnet oppstart høsten 2019 med 125 elever og 25 ansatte.

– Dette vil bety flere innbyggere, arbeidsplasser og mer aktivitet i Longyearbyen.

Ny gruppe innbyggere

Nestlederen i lokalstyret setter pris på nye innbyggere og arbeidsplasser, i en tid der det har vært fokus på avvikling og nedlegging av gruvedriften.

– For Longyearbyen betyr dette at vi får en helt ny gruppe innbyggere. Ungdommer i 18 år og oppover. Vi vil også sikre at norskandelen styrkes betraktelig, sier Berger til NRK.

Nyheten om folkehøgskolen kommer samtidig som meldingen om at folketallet i Ny-Ålesund og Longyearbyen aldri har vært høyere. Men det er utledninger som står for det meste av veksten, og i enkelte aldersgrupper er det flere utlendinger enn norske.

Trine Skei Grande

OPPDAGER SVALBARD: Trine Skei Grande tror en folkehøyskole fører til at flere får øyne opp for øygruppa.

Foto: Martin Giæver / NRK

Kulturminister Trine Skei Grande (V) mener etableringen vil være viktig for befolkningen på øygruppa.

– At det er flere norske borgere som bor og har sitt virke på Svalbard. Og så tror jeg det kommer til å bli mange flere som får et hjerte for denne øygruppa, som er så fantastisk, sier hun.

– Vil bety mye for det arktiske samfunnet

For to år siden gjaldt ikke loven om folkehøgskoler på Svalbard, noe som stanset drømmen. Siden har loven blitt endret av Stortinget, og dermed blir planene trolig realisert dersom Stortinget stemmer for regjeringens forslag.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) mener en folkehøgskole er et løft som vil bety mye for det arktiske samfunnet, og øke andelen nordmenn fra 65 til 73 prosent.

Jan Tore Sanner

FRA 65 TIL 73 PROSENT: Det er andelen nordmenn på Svalbard før og etter etablering av en folkehøyskole, forteller Jan Tore Sanner.

Foto: Helle Fjelldalen / NRK

– Men det betyr først og fremst mye for norsk ungdom som får mulighet til å oppleve den fantastiske naturen, og få kunnskap om klima, miljø og samspillet på Svalbard, sier han.

Folkehøgskolen vil inneholde linjer som ifølge Erik Berger utnytter de naturgitte fordelene med Svalbard. Det vil være friluftslinjer knyttet til Svalbard-naturen. En linje vil hete «Det arktiske mennesket». Det blir musikk, miljø og fotolinjer, som også vil utnytte det Svalbard-spesifikke.

– Bretter opp ermene

En folkehøgskole på Svalbard vil driftes av KFUK-KFUM. I en pressemelding skriver daglig leder av Svalbard Folkehøgskole AS Espen Rotevatn blant annet:

– I morgen bretter vi opp ermene og starter den omfattende og spennende jobben med å bli klar til oppstart i 2019.

Longyearbyen

Kulturministeren mener det er viktig å gi gode muligheter for næringsutvikling på Svalbard. – Og da trenger vi folk som kan Svalbard.

Foto: Petter Strøm / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark