Nå kommer varmen! Nei, vent! Eller?

Den varslede russevarmen over Nord-Norge ble erstattet med lunka regnbyger. Nå melder Yr.no 20 grader og steikende sol i Tromsø til helga. – Neida..., sier meteorologen.

Lovende værvarsel

Dette melder yr.no nå, men det kan endre seg fort.

Foto: Yr.no

Drømmer om sommer

'Jammen, det SKULLE jo bli sol' ... Været varierer mye nordpå for tiden, dessverre vinner kaldlufta over varmlufta oftere enn man liker.

Foto: Fjeldstad, Knut / NTB scanpix

Akk! Været har den siste tida vært vrient å forholde seg til. Ikke før har man strøket badeshortsen og lett frem bikinien fra lengst bak i skuffen, så må den pakkes bort igjen fordi lavtrykket overtar. Også statsmeteorolog Gjermund Haugen har merket seg at været stort sett gjør som det vil ...

– Ja, vi ligger jo på grensa mellom varmluft i øst og kaldluft i vest, og skillet beveger seg over oss, sier Haugen.

Han påpeker at det faktisk er spesielt ustadig nå for tida, men ser ikke lenger enn til kalenderen for å forklare hvorfor.

– Sånn er det gjerne på denne tida i nord. Det blir kaldt når vi får vind inn fra havet og varmt når vi får fralandsvind fra Finland og Russland.

Varmere mot helga?

Helt galt er det ikke, for nordlendinger har ingen grunn til å klage når løvskytingen har startet tidlig i mai. Dagtemperaturer rundt ti grader er høyst normalt for årstiden. Men allerede til helga kan det bli lunk i lufta.

– Langtidsprognosene er usikre for tida, men det ser ut som om det blir varmere, sier meteorologen.

Han ser på værkartet at det kommer et lavtrykk fra sørvest over Grønland og opp mot Svalbard, og det gjør at det er usikkert hvor langvarig varmen blir. Bedringen når Nord-Norge utover torsdagen, og fredagen er varmere.

Meteorologikonsulent Rune Skoglund smiler når han ser at symbolvarselet til yr.no melder 20 grader og strålende sol til helga. Han føler seg langt fra sikker på at det varselet vil slå til.

– Det er «slapt i feltet». Så om det kommer inn drag fra nord og nordvest, kommer det ikke sommertemperaturer på lørdag. Det ser litt bedre ut på søndag. Om jeg skal være dristig og anslå noe, vil jeg tro temperaturen vil ligge mellom 17 og 19 grader.

– Hvorfor meldes det gjerne bedre vær enn det blir for tida?

– Vi har hatt noen punkter som viser altfor høy temperatur, spesielt i Lofoten og Vesterålen. Det har skyldtes en feil som ligger i noen av prognosene våre, forklarer Skoglund.

Spennende å melde været

– Hvordan er det å melde været når det er så omskiftelig?

– Det er alltid spennende å melde været, selv om det er en utfordring å varsle hvor langvarig det blir, sier Haugen.

– Blir du frustrert?

– Det som kan være frustrerende er at vi ikke alltid får tydeliggjort hvor sikre varslene er. I noen situasjoner er vi jo veldig sikre på hvordan været blir. Likevel oppfatter folk langtidsvarselet som usikkert, sier Gjermund Haugen.