NRK Meny
Normal

Nå kommer våren til Nord-Norge

METEOROLOGEN: – Et høytrykkssystem er på vei inn over landsdelen.

Maivær i Nord-Norge

Fjorårets maimåned var en av de beste i Nord-Norge, i hvert fall når det kom til varme. Nå melder meteorologen at det det igjen endelig skal bli vårtemperaturer i Nord-Norge, etter at både sludd og uvær har preget april. Folk i nord kan til og med belage seg på temperaturer over gjennomsnittet, også i år.

Foto: Heidi Anett Larsen/Instagram: heidilarsen

– Det kommer et høytrykkssystem inn over Nord-Norge i neste uke, og det kommer til å ligge over landsdelen en god stund fremover, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge Rafael Kuhnel.

Det har så langt vært en snøfull vår i store deler av landsdelen. Mens søringene allerede har kunnet glede seg over sommertemperaturer, har nordlendingene så langt hatt både sludd og storm.

Nå er det også sendt ut OBS-varsel for nesten hele Sør-Norge etter flere skog- og lyngbranner de siste dagene.

Sommer, sol og bading

Allerede i slutten av mars ble det mål sommertemperaturer på både Vestlandet og Østlandet. Nå ser det endelig ut som om nordlendingene også kan belage seg på mer behagelig vær. – Det er gode sjanser for å pakke vekk vinterklærne, sier meteorologen.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Men nå ser det ut til at det endelig skal bli vår, også i Nord-Norge.

– Det er gode nyheter, ja. Nå kan også folk i nord belage seg på å pakke vekk vinterklærne, i alle fall langs kysten, sier Kuhnel.

Det er fra onsdag i neste uke at nordlendingene kan belage seg på varmere vær. Fra søndag skal det også være slutt på nedbøren for en stund. Og den nedbøren som måtte komme, vil trolig komme som regn istedenfor snø, forteller meteorologen.

Kan bli snøfritt vær på 17. mai

– Fra onsdag stiger temperaturen gradvis, og det er faktisk en tendens til at det kan bli litt varmere enn normalt enkelte steder. Mot slutten av mai kan middeltemperaturen komme til å ligge opp mot tre til fire grader over normalen, sier Kuhnel.

Flagget vaier på 17. mai

Frem mot 17. mai vil temperaturen mest sansynlig krype over gjennomsnittet mange steder i Nord-Norge. Dermed kan folk belage seg på lettere bekledning når grunnlovsdagen skal feires, hvis vårvarselet slår til.

Foto: Bjørg Hernes

Det gode vårvarselet fra Værvarslinga for Nord-Norge varer frem mot slutten av mai. Enkelte steder kan temperaturen komme til å krype enda lenger opp over det som normalt er på denne tiden av året.

– Det betyr i alle fall at det mest sannsynlig ikke vil snø på 17. mai. Men om dette vil fortsette utover sommeren er det for tidlig å si noe om, sier Kuhnel.

I fjor opplevde sommer ble det satt en rekke historiske varmerekorder i Nord-Norge.

– Mai 2013 var eksepsjonell

Blant de 50 værstasjonene som har mer enn 50 års drift, ble det satt 19 nye rekorder for høye månedstemperaturer i fjor. 16 av disse stasjonene ligger i Nord-Norge.

Karasjoks 30,5 grader den 31. mai var den høyeste maitemperaturen som var målt i Finnmark noensinne.

– Mai i fjor var eksepsjonelt varm. Jeg tror ikke det blir sånn i år, selv om det vil bli noen perioder med bra vær nå i både Nordland, Troms og Finnmark. Men når det gjelder sommerværet er det ennå for langt frem i tid, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge Rafael Kuhnel.