Hopp til innhold

TIL-spillerne følges opp 24 timer i døgnet

Tromsø IL har tatt grep for å komme raskest mulig tilbake til eliteserien etter nedrykket i fjor.

Thomas Kind Bendiksen

24-timers fotballspillere: Thomas Kind Bendiksen forsyner seg av havregrøten under den obligatoriske fellesfrokosten på Alfheim.

Foto: Gunnar Grindstein

Spillerne følges opp 24 timer i døgnet – i et enda tettere samarbeid med Universitetet i Tromsø der Gutan sjøl kan kontrollere både søvnkvalitet – og om de får nok hvile.

Og trener Steinar Nilsen har innført felles frokost klokka 0815 hver morgen. Den er obligatorisk for alle.

– Frokost er kanskje det viktigste måltidet i løpet av dagen. Og spesielt for en toppidrettsutøver, sier hovedtreneren etter å ha satt seg ned i Alfheim-kantina med en varm kaffekopp.

– Spillerne får kommet seg opp, samles tidlig og kjenner litte grann på samværet og fellesskapet, sier Nilsen til NRK.

Tromsø IL har tatt grep for å komme raskest mulig tilbake til eliteserien etter nedrykket i fjor.

Dette trådløse elektroniske armbåndet gir TIL-spillerne informasjon om både hvile og søvnkvalitet.

Litt tidlig, kanskje…

Flere av spillerne er på plass i god tid før klokken 0815. Blant dem som forsyner seg fra kasserollen med havregrøt er klubbens ferske A-landslagsspiller Thomas Kind Bendiksen.

– Tidspunktet kunne vi vel diskutert litt, egentlig, smiler Harstad-gutten – og ser litt trøtt ut.

– Men det går veldig fint. Vi trener tidlig. Og da er det viktig å få i seg riktig mat til riktig tidspunkt, sier Kind Bendiksen – og kjører en god dose sirup på den rykende grøten.

Ellers går det i ferskt grovbrød, egg og sunt pålegg.

Samarbeid med UiT

På plass på treningen i Skarphallen noen timer senere på dagen er en professor i informatikk Dag Johansen fra Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT).

TIL har de siste årene samarbeidet med Johansen og miljøet på UiTø. I år prøver de noe helt nytt.


Med et trådløst elektronisk armbånd kan spillerne følge kvaliteten både på restitusjon - og søvn - via sin egen mobiltelefon. I tillegg til hvor mye de beveger seg når de ikke er på trening.

– Det viktigste her er at spilleren sjøl får en mulighet til å fange opp fysisk aktivitet utenfor treningslokalet. Det er utrolig viktig for en 24 timers-utøver. Restitusjon og søvnkvalitet er helt essensielt i dette, sier Dag Johansen til NRK.'

Steinar Nilsen, Dag Johansen

Trener Steinar Nilsen hyller samarbeidet med UiT.

Foto: Gunnar Grindstein

– Ikke overvåking

Han understreker at trenerteamet ikke overvåker spillerne 24 timer i døgnet.

– Det er spilleren selv som har oversikt over denne dataen. Og som kan ta opp ting med det medisinske apparatet i klubben og gjøre tilgjengelig den informasjonen som ligger der. Det blir som en slags personlig helsejournal du har med deg som idrettsutøver. Vi skal ikke overvåke spillerne – men de skal kunne ha muligheten til å ha et bevisst forhold til egen kropp i enda større grad enn før, sier Dag Johansen.

Hovedtrener Steinar Nilsen er glad for det tette samarbeidet med UiTø.

– Det er et fantastisk verktøy som Dag og miljøet hans har utviklet. Det kommer spilleren sjøl til gode slik at han blir mer bevisst på sitt eget jeg – og forholder seg til fakta. Så dette er et av de viktigste grepene vi har gjort inn mot en ny sesong, sier Nilsen.

– Jeg ser på samarbeidet med Dag og UiTø som starten på noe veldig stort, sier Nilsen.

Dag Johansen

Dag Johansen – professor i informatikk ved Universitet i Tromsø – jobber med 24 timers-utøveren i Tromsø IL

Foto: Gunnar Grindstein

Internasjonal utvikling

Midtstopper Jaroslaw Fojut er blant de spillerne som setter pris på at klubben nå jobber enda tettere med forskningsmiljøet i Tromsø.

– Jeg tror dette er måten å gjøre det på for å få utvikling. Vi er veldige heldige som har noen her i Tromsø som kan hjelpe oss å følge både søvnkvaliteten og hvordan vi restituerer etter trening, sier polakken, som fort kan bli spilleren Nilsen velger som kaptein på årets TIL-lag.

Ifølge professor Dag Johansen er dette med 24 timers-utøveren noe de største klubbene i Europa nå har et stadig større fokus på.

– Vi som jobber som forskere på informatikk ser at internasjonalt så har klubber som Chelsea, AC Milan og ikke minst Liverpool – disse har store forskningsavdelinger som er opptatt av akkurat denne biten for tida, slutter Johansen.