Nå kan de starte jobben med å lage en av landsdelens beste festivaler

Rakettnatt og Tromsø kommune har inngått en kontrakt om fem års leie av Stortorget i Tromsø. – Ambisjonen er å lage en av de beste festivalene i Nord-Norge, sier festivalgründer Erlend Mogård Larsen.

Representanter fra Tromsø kommune og RakettNatt møtes på Stortorget

En kontrakt med fem års leie av Stortorget i Tromsø sikrer festivalen Rakettnatts fremtid de neste årene. Fra venstre festivalsjef Erlend Mogård-Larsen, byråd for finans Jonas Stein (V), byråd for kultur og næring Vanja Terentieff (H) og Katrine Blom i Rakettnatt.

Foto: Hege Iren Hanssen / NRK

En kontrakt med fem års leie av Stortorget i Tromsø, og en opsjonsavtale om fem nye år deretter, sikrer at festivalen Rakettnatt kan tenke framover, istedenfor å planlegge festival år for år.

– Langsiktighet betyr egentlig alt. Det tar lang tid å bygge opp en festival. Dette betyr at vi kan lage et helstøpt arrangement, sier Erlend Mogård-Larsen.

Liv i sentrum

I fjor ble festivalen arrangert under navnet Polaria Music Fest. Opprinnelig skulle den arrangeres i Mack-lokalene, men etter kontraktuenigheter var det Tromsø kommune som berget festivalen. Nå blir det kommunale uterommet permanent byfestival i slutten av august.

– Jeg har stor tro på dette som årlig happening. Og det med å få liv i sentrum er kjempebra for hele byen, sier byråd for kultur og næring, Vanja Terentieff (H).

Inntekter til kommunen

Rakettnatt betaler Tromsø kommune 30.000 kroner for leien de to første årene. De tre neste stiger leia til 60.000.

– For Tromsø kommune betyr dette at vi får litt inntekter. Og vi får tatt i bruk kommunal eiendom på en god måte, sier Jonas Stein, byråd for finans (V).

– Å bruke indrefileten av Tromsø sentrum på denne måten, utfordrer nok litt måten man har brukt kommunal eiendom på. Men jeg tror dette er riktig måte å bruke eiendom som tilhører fellesskapet på.

I fjor hadde sentrumsfestivalen et publikumsbesøk på cirka 2500. I år skal det være Rakettnatt over to dager, og festivalen budsjetterer med publikumstall på 4000–5000.

Få med nabolaget

Så langt er blant andre Röyksopp, Susanne Sundfør, Highasakite og Urørt-vinneren Kristian Kristensen fra Harstad klar for sentrumsfestivalen i slutten av august.

– Vi har ambisjoner om å lage en av de beste festivaler i Nord-Norge i framtida. Men vi har ikke noe mål om å bli størst, sier Erlend Mogård-Larsen.

Nå skal «nabolaget», med alle aktører rundt torget involveres for å få til best mulig festivalliv.

– Hva med Den katolske kirke, den aller nærmeste naboen?

– Forhåpentligvis kan vi etter hvert benytte også det rommet til konserter. Det er noe vi skal gå i dialog med dem om.