NRK Meny
Normal

Nå får du nytt skredvarsel hver dag

Fra 1. desember blir det daglige skredvarsler fra NVE.

Ski fra Burfjord

Skal du ut på tur? Da kan du sjekke varsom.no, hvor det vil komme nye skredvarsler hver dag i vinter.

Foto: Jan-Arne Pettersen

I vinter blir det enda enklere for folk å legge skiturer til skredsikkert terreng.

Fra 1. desember vil nettstedet varsom.no publisere daglige skredvarsler for 24 regioner landet over. Disse vil også bli tigjengelige gjennom yr.no

I fjor ble det laget fire skredvarsler i uka, nå skal det komme nye varsler hver eneste dag, forteller Solveig Kosberg i Norges vassdrags- og energidirektorat.

– Vi går over til daglige varsler, rett og slett for å gi bedre kvalitet, sier Kosberg.

Stor pågang fra Troms

Varsom.no har på det siste året blitt ett av de mest brukte hjelpemidlene for dem som planlegger tur i den norske fjellheimen. På siden finner du skredvarsler for ditt område, beskrevet gjennom tekst, symboler og tabeller.

Pågangen har vært ekstra stor fra Troms, hvor det sist vinter var lange perioder med stor skredfare flere steder.

Solveig Kosberg har stått i bresjen for det velbrukte nettstedet varsom.no. Under helgas nasjonale skredkonferanse i Sogndal, kunne hun fortelle om gode tilbakemeldinger etter nettstedets første år.

– Vi har fått tilbakemeldinger om at folk synes tilbudet er positivt, og at det kanskje har reddet noen liv og, sier Kosberg.

– Kan bli flinkere

Snøskred

I vinter vil NVE komme med nye skredvarsler hver eneste dag.

Foto: Morten Thorstensen

Fortsatt kan skikjørere og skuterførere bli flinkere til å benytte skredvarslene. NVE ser også at de har en vei å gå for å få ut informasjon om varsom.no til flere.

– Det er jo en læringsprosess å nå ut til alle som har utbytte av nettsiden. For eksempel utenlandske tilreisende turister og skuterkjørere er grupper vi må jobbe med å nå.

– Må ta ansvar selv

Kosberg understreker at et varsel er en informasjon om snødekket ut fra forholdene NVE kjenner til. Varslet må ikke brukes som fasit, men skal fungere som en hjelp til å gjøre egne vurderinger når man er ute.

– Det er viktig at vi gir informasjon om situasjonen, men folk må bruke hodet og gjøre enkeltvurderinger selv. Så der har man et eget ansvar, forklarer Kosberg.

Målet med nettsiden er å redde liv gjennom å gi informasjon om forholdene i fjellet.

– Vi ønsker å gi informasjon som fører til at folk kan ta tryggere valg ute i fjellet, avslutter Kosberg.