Hopp til innhold

Nå får barnevernsbarna 35 millioner kroner i erstatning

65 personer i Troms får erstatning etter å ha vært utsatt for omsorgssvikt og seksuelle overgrep på barne- og fosterhjem.

Barnehjem

På norske barnehjem ble mange barn utsatt for ulike typer overgrep, særlig i etterkrigstida. Nå gjør kommunene som plasserte barna på barnehjem eller i fosterhjem opp for seg. De ber om unnskyldning og betaler ut erstatning til dem som ble utsatt for urett.

Foto: Scanpix / Scanpix

Barnevern

Sluttrapporten for Troms fylke ble lagt frem av Oppreisningsutvalget fredag.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Siden 2006 har flere kommuner i landet gitt erstatning til tidligere barnevernsbarn. Fredag ble sluttrapporten for Troms fylke lagt frem.

Erstatningsordningen omfatter totalt et hundretalls norske barn som ble plassert på barnevernsinstitusjoner mellom andre verdenskrig og 1993.

Bakgrunnen var at det over tid var avdekket omsorgssvikt og ulike former for overgrep i barnevernstiltak og spesialskoler i etterkrigstiden.

Over 750.000 hver

I Troms får 65 personer til sammen 35 millioner kroner fra fire kommuner:

Tromsø: 24.6 millioner kroner.

Harstad: 6.1 millioner kroner.

Lenvik: Ca. 3.25 millioner kroner.

Salangen: 1 million kroner.

25 personer får 752.000 kroner hver, 24 får 500.000 hver og 17 får 300.000 kroner hver.

Vold, refselser og overgrep

Barnehjemsbarn

– Det at barnevernet har plassert dem et sted hvor de har vært utsatt for dette er ei nødvendig forutsetning for erstatning, sier psykolog Trond Indregard i Oppreisningsutvalget i Troms.

– Seksuelle overgrep og vold er det alvorligste. Refselser og omsorgssvikt gir også erstatning. Det at barnevernet har plassert dem et sted hvor de har vært utsatt for dette er ei nødvendig forutsetning, sier psykolog Trond Indregard i Oppreisningsutvalget i Troms.

Erstatningsordningen er basert på en såkalt omvendt bevisbyrde. Det betyr at det ikke har vært satt i gang granskning av søkernes påstander om det de har opplevd på barnevernsinstitusjonene.

– Sliter fortsatt

– Med mindre vi har funnet materiale som tilsier at vedkommende ikke har gitt korrekte opplysninger har kravet blitt tatt til følge, sier leder for Oppreisningsutvalget i Troms, Arve Opdahl.

Totalt 113 menn og kvinner søkte om erstatning i Troms.

– Søkerne har fylt ut egenerklæringer, og det har vært innehentet støtteopplysninger for å begrunne og supplere det søkerne selv har gitt uttrykk for.

Psykolog Trond Indregard forteller at mange av de han har snakket med gjennom prosessen sliter med det de har opplevd den dag i dag.

– Unnskyld

– Gjennom samtaler og egenerklæringer vet vi at veldig mange har slitt veldig mye i voksen alder.

– Får disse hjelp nå?

– I oppreisningsordningen gis det tilbud om samtaler med psykolog til de som ønsker det, også fordi det å legge frem sin sak har vært vanskelig for mange, sier Indregard.

I Tromsø, hvor erstatningsbeløpet er høyest, sieer byrådsleder Øyvind Hilmarsen at det har vært viktig for kommunen med en skikkelig prosess.

– Jeg vil si unnskyld for det som skjedde, og for at disse menneskene var i Tromsø kommunes omsorg da det skjedde.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark