NRK Meny
Normal

Har ventet på nordlyset i lang tid

Endelig har høstmørket kommet og nordlyset er synlig på himmelen i Nord-Norge. – Har sett på himmelen hver dag i over en måned i håp om å se nordlyset, sier fotografen.

– Jeg har gått og trippet litt her i spenning. Hver kveld i langt over en måned nå har jeg gått ut og sett på himmelen i håp om å se nordlyset. Så da jeg hørte at i forgårs på Facebook at noen hadde sett det i Nordland, stod jeg klar med kameraet, sier Per Ivar Somby.

Somby samlet bildene han tok til en video som du kan se i ingressen av saken.

«Nordlyshekta»-fotograf
nordlys

Nordlyset er et yndet mål for både nordmenn, og utenlandske turister.

Foto: Steinar Rorgemoen

Somby beskriver seg selv som hobbyfotograf og tar gjerne bilder av det meste som interesserer han.

– Det begynte vel for fire-fem år siden da jeg fikk et bra kamera. Men det er klart at det er ekstra stas når nordlyset kommer. Det er noe av det flotteste vi har i Nord-Norge tross alt, sier den «nordlys-hekta »fotografen.

– Nordlyset er der hele tiden

– Nå er det jo midt i august og det begynner å bli mørkt, så da ser vi det. Nordlyset er jo der hele tiden. Men vi ser det bare ikke, sier nordlysforsker Truls Lynne Hansen.

Normalt er nordlyset et tegn på at det går mot høst, mener forskeren.

– Nordlyset tilhører jo kun vinteren og Nord-Norge tror folk flest. Men det kommer til synet på sommeren hvis været er riktig, sier Hansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nordlys fra Kvaløya

Nordlys finnes i mange former og farger.

Foto: Fredrik Broms

«Turistboom» om vinteren

Turistnæringen i Nord-Norge merker uansett hvor viktig vintersesongen har blitt.

Det er spesielt nordlyset som tiltrekker seg turister vinterstid. Årets nordlyssesong bærer bud om at tallene for 2012 kan fortsette de gode tallene fra tidligere år.

I desember i fjor økte antallet utenlandske gjestedøgn på overnattingsstedene i Nord-Norge med hele 37 prosent, mens det i Norge som helhet var en nedgang på fem prosent i samme måned.