Nå er det stor skredfare i Troms

Mye snø og sterk vind gjør det skummelt i fjellet de neste dagene.

Tamokdalen stengt på grunn av skredfare

Fylkesvei 87 gjennom Tamokdalen ble stengt søndag kveld på grunn av skredfare.

Foto: Terje Andreassen

Store mengder nedbør og kraftig vind fører de neste dagene til stor skredfare i Troms. Søndag kveld meldes det om stor skredfare - faregrad 4 - i indre Troms.

«Naturlig utløste skred må forventes. Skredproblemet er fokksnø i lesider som følge av flere dager med kraftig vind og stort snøfall i høyden», heter det i skredfarevurderingen utarbeidet av varslingstjenesten Varsom.

Tamokdalen stengt på grunn av skred eller skredfare

Fylkesvei 87 gjennom Tamokdalen i Balsfjord er en skredutsatt vegstrekning.

Foto: Terje Andreassen

Faren for skred er så stor, at fylkesvei 87 gjennom Tamokdalen i Balsfjord ble stengt søndag kveld. Veien blir tidligst åpnet mandag klokka 1000, opplyser Statens Vegvesen.

I resten av Troms meldes det søndag kveld om betydelig skredfare - faregrad 3.

– Fokksnøen bygger seg opp

Det har blåst kraftig og det har kommet mye nedbør i Troms det siste døgnet. Og selv om vinden etterhvert vil spakne til stiv kuling, ventes det fortsatt snøbyger de neste dagene, opplyser Meteorologisk Institutt.

Det fører til at skredfaren i hele Troms tirsdag oppjusteres til faregrad 4.

– Fokksnøen bygger seg opp i lehengene. Derfor er faregraden satt til 4. Det gjøres en ny vurdering av skredfaren mandag, sier vakthavende snøskredvarsler Tommy Skårholen til NRK.

Betydelig skredfare på Svalbard

Også på Svalbard bør man være forsiktig når man beveger i såkalt skredterreng - terreng som er brattere enn 30 grader. Snøskredvarslingen melder om betydelig skredfare i området Nordenskiöld Land på Svalbard.

«Unngå områder med fersk fokksnø. Svake lag av rim kan påvirkes der snødekket er tynt», skriver skredvarslingen.