NRK Meny
Normal

I denne byen har det brutt ut krig – snøballkrig

Denne helga skal det kjempes om tittelen nordisk mester i Yukigassen, snøballspillet som har sin opprinnelse i Japan, men som har blomstret i Vardø i Øst-Finnmark.

Nedlagt fiskebruk i Vardø

I helga braker det løs med full snøballkrig her i Vardø.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Hvert år siden 1997 har byen med litt over to tusen innbyggere tatt i mot et økende antall snøballkrigere. Turneringa har blitt ett av årets høydepunkter både for innbyggerne, og for deltakere fra inn -og utland.

I år er 35 lag med 350 deltakere totalt påmeldt.

– Vi er veldig klare. En gjeng på 100 stykker har stått på dag og natt i to uker med forberedelser, og nå er vi klare for å starte, sier daglig leder i Yukigassen, Hans Stapnes.

Forhåpentligvis vil også flere hundre tilskuere også ta plass på arenaen ved Vardøhus festning lørdag. Der står banene klare, og is-og snøkunstnere har smykket arenaen og utendørsscenen derblant anna åpningsseremonien holdes.

Fortsatt stor pågang etter tv-suksessen

Etter TV-serien "Den store snøballkrigen" som ble sendt på NRK i 2011, opplevde Yukigassen voldsom interesse fra folk over hele landet som ville delta. Og interessen er fortsatt stor, sier Stapnes.

– Vi tar imot lag fra Lørenskog og Fjellhamar på østlandet, til Utsjok i Finland og russiske Murmansk. Og selvfølgelig mange Vardøværinger.

Arrangørene håper også at et par tusen publikumere trekker til arrangementene i helga.

– Vi klarer å håndtere nivået og antall lag som vi har nå. Men det ligger noen begrensninger i hvor mange vi kan tilby overnatting og husvære til her i Vardø, sier Stapnes.

– Yeti fra Vardø er favoritt

Yukigassen

Yukigassen har vært en tradisjon siden 1997, men ble først virkelig kjent etter tv-serien 'snøballkrigen'.

Konkurransen starter onsdag med Golden Glove,en tradisjonsrik øvelse med sneballkasting på blink, mens selve snøballkrigen starter lørdag.

– Regjerende mester er laget Yeti fra Vardø. Det går rykter om at de ligger i hardtrening fortsatt, så vi får se om de kan forsvare tittelen. Vi har også et lag som heter " Helt blåst", fra Lørenskog, som også har ambisjoner, sier Stapnes.