Nå blir det jaggu raskt mørkt ute!

Søndag kommer mørket trekkende raskt nedover land og by i nord. Ikke bare skrus klokka én time tilbake. Sjitværet gjør sitt inntog og bidrar med ytterligere formørking!

Gisundbrua

Ørje Johansen har tatt dette bildet av Gisundbrua mellom Finnsnes og Senja i Troms.

Foto: Ørje Johansen

Det er bare snaue måneden igjen til sola takker for seg for i år nord for polarsirkelen, men allerede denne helga kommer det første ordentlige forvarselet på mørkere tider.

Godværet i oktober har gitt oss mer dagslys enn det vi normalt har, og når ruskeværet kommer fra vest denne helga, blir det raskt mørkt på ettermiddagene.

– Stemmer det, konstaterer meteorologikonsulent ved Vervarslinga for Nord-Norge, Rune Skoglund.

Men han har en slags trøst opp ermet for alle som liker lys.

– Det blir jo lysere når snøen kommer!

Saltfjellet

Skal du over fjellovergangene i Nord-Norge bør du være sikker på at du er godt skodd på bilen!

Foto: Privat

Glatt og snø

Men når det skjer, tør han ikke si for sikkert. Neste uke venter det lavere temperaturer i landsdelen, men nedbør kan det bli lite av. Muligens kommer det noe ovenfra og ned natt til torsdag, men ellers blir det kjølig og tørt.

– Prognosene er fremdeles usikre, men snøen blir trolig liggende om den kommer. Det kan likevel bli glatt på veiene søndags morgen, for det kommer trolig litt regn natt til søndag. Selv om vi ikke får minusgrader, kan det fryse til lokalt, på småveier i boligfelt. Så vinterdekkene bør nok tas på snart, råder Skoglund.

Over fjellovergangene har det allerede lagt seg snø på bakken, og i Vesterålen i Nordland og enkelte steder i Troms og Finnmark vil regnet komme som hvit snø.

– Man skal ikke lenger opp enn 3–500 meter før det er snø over hele landsdelen, sier statsmeteorolog Geir Bøyum.

Laster innhold, vennligst vent..