NRK Meny
Normal

Nå blir det ikke like lett som før å ta en «hvalfie»

Etter mye kritikk er det nå laget nasjonale retningslinjer for bedrifter som driver med hvalsafari.

Hval i kaldfjorden

NYE REGLER: Næringen har utarbeidet nye regler for hvalsafari, som er mest utbredt i Nord-Norge. Bildet er fra Kaldfjord ikke langt fra Tromsø sentrum.

Foto: Øystein Mathisen

– Mange turister vil komme så nært hvalen som mulig for å ta den perfekte selfie, men de nye retningslinjene vil dreie seg om både avstand til hvalen og hvor lang tid båten kan oppholde seg ved hvalen, forteller Silje Westjord.

Hun er leder av arbeidsgruppa for nasjonale retningslinjer hvalsafaribedrifter. Her har bedrifter fra populære hvalsafariområder som Tromsø, Lofoten, Senja og Vesterålen deltatt.

Klare føringer

Etter mye kritikk av næringen, blant annet når det gjelder avstanden båter skal ha til hvaler, tok næringen selv initiativ for å få på plass retningslinjer. De ønsker å komme kritikken i forkjøpet.

Det er Arena Lønnsomme Vinteropplevelser som tok initiativ til å få på plass nye regler. De opplyser at disse skal bygge på dyrevelferdsloven og naturmangfoldsloven, og at de gir klare føringer til båter som nærmer seg hval.

– I tillegg er det retningslinjer på hvordan aktørene skal forholde seg til hverandre, til mye folk og generelt hvordan man skal oppføre seg ordentlig. Hensynet til hvalen, som er verdens vakreste dyr, veier tyngst, sier Westvold.

I tillegg etableres det en egen organisasjon som skal se til at retningslinjene blir overholdt.

Melding med hjem

Nå har retningslinjene vært på høring, og målet er at de skal tre i kraft så fort som mulig. Kunder vil bli oppfordret til å velge bedrifter som har signert på retningslinjene.

Westvold forteller at det ikke vil være noen straff for bedrifter som bryter ved retningslinjene:

– Det blir som regelverket på skolen. Du må oppføre deg ordentlig. Hvis ikke får du melding med deg hjem.