NRK Meny
Normal

Mener myndighetene overser de små utøverne

Enkelte reineiere kan gå til retten fordi de ikke er enige med de begrensningene myndighetene har satt for antall rein.

Rein
Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Reineiere i Finnmark kan komme til å gå til retten fordi de ikke er enige med de begrensningene myndighetene har satt for antall rein.

– Det laveste tilfellet er under 200 rein, og da har man ikke en sjanse å berge seg og fø opp en familie, sier Per John Anti, som er nestleder i Norske Reindriftsamers Landsforbund.

Går ut over ungdommen

Per John A. Anti
Foto: NRK

Han tror planene om å gå til rettssak kan være årsaken til at enkelte i vår ikke fulgte myndighetenes pålegg om reduksjon av bestanden, og forklarer at de pålagte kuttene gjør at de som har minst rein, får problemer med å klare seg.

Anti mener myndighetene har brydd seg for lite om de små utøverne, som nå får enda mindre rein fordi de må slakte ned bestanden.

– Det er reineierne med de minste flokkene som lider mest, og man ser at mesteparten av de er ungdommer som holder på å jobbe seg oppover, som er fersk i reindrift.

Manglende konsultasjon

Norske Reindriftsamers Landsforbund er derfor bekymret for rekrutteringen til næringen. Anti, som er nestleder i organisasjonen, er også kritisk til at mange reineiere ikke har fått vært ordentlig med på prosessen rundt reduksjonen av reintallet.

– Mange av de distriktene hvor det er satt øverste reintall, så har de ikke fått være med på konsultasjoner i forkant før vedtaket ble gjort.

Så myndighetene har rett og slett gjort et dårlig arbeid her mener du?

– Nei, det kan jeg ikke si, men de skulle ha konsultert reindistriktene og reineierne om dette er det rette tallet, for vi mener at det er reineierne som vet best, avslutter Anti.