NRK Meny
Normal

Mye svevestøv i Harstad: – Jeg må være snar i byen

Bare veier, piggdekk og mye veiutbygging, fører til at også Harstad er en av byene som sliter med mye svevestøv. Det betyr igjen dårlige dager for blant andre Eirin Wallervand.

Eirin Wallervand

Eirin Wallervand er leder av Harstad og Omegn Astma- og allergiforbund.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– På dager som nå, når det lenge har vært tørt og kald luft, så blir det mye svevestøv. Da må jeg være snar i byen, sier Wallervand til NRK.

Hun er leder av Harstad og Omegn Astma- og allergiforbund, og har selv astma. Hun bor i Kvæfjord og vil helst at byturene i Harstad skal være så korte som mulig.

– Jeg gjør fort unna det jeg må, så er det å komme seg hjem igjen, for det er en utfordring å være her. Det går på pusten for min del, som igjen fører til hodepine og at jeg blir trøtt og sliten.

Anleggsarbeid Harstad

Det er mye anleggsarbeid i Harstad, som også bidrar til mye svevestøv.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Økning i anleggstrafikken

Luftkvalitet er noe vi er blitt mer og mer oppmerksom på. Det er ikke bare de største byene i landet som sliter med mye svevestøv, også i Harstad er luftkvaliteten dårlig.

Avdelingsingeniør ved avdeling for folkehelse og miljørettet helsevern, Manuel Echeverria, bekrefter at Harstad har sine utfordringer når det gjelder luftkvalitet.

– Harstad er litt spesielt. Vi er for tiden mer utsatt på grunn av det fine og tørre været. Vi har også hatt en økning i anleggstrafikken som bidrar til mer belastning på veien. I tillegg har du selve geografien til Harstad, som gjør at det blir en utfordring.

Manuel Echeverria

Avdelingsingeniør Manuel Echeverria bekrefter at Harstad har utfordringer med svevestøv.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Han forteller at de akkurat nå ikke vet noe om verdiene på luftkvaliteten.

– Det ble gjort målinger i regi av Miljødirektoratet kontinuerlig fra august 2015 til august 2016. Resultatet skal presenteres i desember.

Hvilke tiltak gjør dere mot svevestøvet?

– Det er ingen magisk måte å fange støv, vi må vaske. Vi kan øke disse feieøktene, men det er en økonomisk utfordring. Derfor må det planlegges og innvilges midler, og for å innvilge mer midler må vi vite hvor mye det koster.

– Blir veldig godt å komme hjem

Det skal derfor lages en kostnadsestimat på hva det vil koste å øke antall feieøkter.

Er det behov for å vaske veiene oftere?

– Når været er tørt og vindstille trenger vi å feie oftere, men når det regner vil det ikke være behov, fordi svevestøvet skilles ut.

Eirin Wallervand som er på bytur i Harstad, som denne dagen har regn som hjelper på, gleder seg likevel til å komme hjem til Kvæfjord igjen.

– Det hjelper på at vi har hatt regn, men det blir veldig godt å komme hjem.

Harstad sentrum

På tørre og vindstille dager er det mye svevestøv i Harstad.

Foto: Martin Mortensen / NRK