Hopp til innhold

Mye snø? Det er ikke mer enn normalt, viser statistikken

Ser du svart på all snøen som laver ned? Trøst deg med at det går mot slutten. For denne gang.

Snø i Tromsø

Skavlene er store, og bilene skal ikke stå stille lenge før de er dekket av nysnø. I løpet av et døgns tid, endrer været seg betydelig.

Foto: Tom Søbstad / nrk

I løpet av det neste døgnet kommer været til å endre seg, kanskje til det bedre.

Helt normalt

96 cm snø i Tromsø

Det er nå 96 cm snø ved Vervarslinga i Tromsø. Langt fra unormalt for denne datoen.

Foto: Tom Søbstad / nrk

Men om noen tror at det vi opplever i disse dagene er spesielt eller unormalt, så må vi slå fast at det er det ikke.

– Været og snømengden er helt normalt for årstiden. Det sier statsmeteorolog Rafael Grote ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

– Det er nå 96 cm snø på Vervarslinga, og det er omtrent på normalen, sier han.

For å finne ekstraordinære snødybder, kan man gå 16 år tilbake i tid. På samme dato i 2000, var det 167 cm snø i Tromsø, og i 1997 var det 169 cm. Vi har mye å gå på før vi når slike mengder!

Front på veg

Meteorolog Raqfael Grote

Statsmeteorolog Rafael Grote slår fast at de snømengdene som er kommet hittil i vinter, ikke skiller seg ut fra et normalår.

Foto: Tom Søbstad / nrk

– I løpet av det neste døgnet kommer det en front nordover, og da kommer temperaturen til å stige, sier Rafael Grote. Det blir ikke så mye nedbør i Trom når fronten passerer, men det som kommer, det kommer nok som sludd på ytre strøk.

– Etter at fronten har forlatt oss, ser det ut til at vinden snur mer østlig, og fralandsvind fører til at vi får kontinentale luftmasser inn over Troms, og da blir det tørrere og kaldere, sier han.

Men det er ingen grunn til å parkere snøryddingsutstyret for godt.

– Vanligvis har vi de største snødybdene i slutten av mars, og da pleier det å være 110 til 120 cm snø her hos oss. Men det varierer jo fra år til år, men slik er i alle fall statistikken.

Trailer i trøbbel

Noen har mer trøbbel enn andre på grunn av snø og glatt føre. Denne semitraileren på glatte dekk måtte be om assistanse i den kjente «dødssvingen» i Langnesbakken.

Foto: Tom Søbstad / nrk