NRK Meny
Normal

Musikalsk seier til Nord-Norge

- Helt, helt merkelig. Absurd!  Audun Iversen fra Harstad kan ennå ikke helt tro at han i går kveld vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse. Også Nina Gravrok (t.v.)fra Narvik jubler for tredjeplassen.

Audun Iversen
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Jeg er kjempefornøyd, sa en strålende blid Nina Margrethe Gravrok til avisen Fremover etter at tredjeplassen var i boks. Premien var 50.000 kroner.

  - Nord-Norge gjorde det veldig bra. Hva skyldes det?

- Det er kanskje noe med lufta? Eller så er det det at vi bor så langt unna hverandre at man må skrike for å bli hørt, sier Nina til Fremover.

- En drøm

Men det var Audun Iversen fra Harstad som vant konkurransen. Han fikk i tillegg Ingrid Bjoners stipend på 50.000 kroner.

Audun Iversen (30) var én av seks deltakere i finalen.

Da morgensendinga til NRK i Troms snakka med han rundt klokka 07 kunne han enda ikke helt fatte at han hadde vunnet.

- Det føles nesten som en drøm fortsatt! Helt, helt merkelig – absurd!

 

 

dronning Sonja og Audun Iversen

dronning Sonja og Audun Iversen

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

På radioen røpet han litt av det han og dronningen snakka om etter konkurransen

- Hva sier dem i Harstad nå da? sa dronningen til den ferske prisvinneren.

- Jeg prøvde å bruke høftlighetsform da jeg snakka med henne, men det går jo ikke på harstad-dialekt, hehe.  Det gikk litt i ball, forteller Audun lattermildt.  

- Jeg skulle si "De" og "Dem" i i stedet for "du" og "dæ". Men jeg kan jo oppfordre folk til å prøve selv, de e ikkje lett. På harstadværing går det i hvertfall ikke!

Ikke helt fornøyd med innsatsen

- Etter den første sangen var jeg fornøyd, men etter den siste tenkte jeg at jeg hadde sølt bort muligheten til noe pris. Da var jeg bare veldig fornøyd med å i det hele tatt ha kommet til finalen.

- Hva betyr dette for din karriere?

- Det er en del arrangementer som med dette kommer gratis. Jeg slipper nok å prøvesynge så mye.

Han tror folk i bransjen som ikke har hørt om han fra før vil legge lettere merke til han.

175.000 kroner

Premien var på 125.000 kroner. I tillegg ble Iversen den første til å motta det nyinnstiftede Ingrid Bjoner-stipendet på 50.000 kroner.

Rundt 1.200 tilhørere overvar den rundt to timer lange seansen i Oslo Konserthus, der de seks deltakerne framførte to opera-arier hver – akkompagnert av Oslo Filharmoniske Orkester.

Liten sensasjon

Dronning Sonja var til stede under hele konserten.

– For første gang er det tre nordmenn i finalen. Det har vært vidunderlig og rørende å høre dere her i kveld, og vi kommer helt sikkert til å høre mer fra dere i årene som kommer, sa dronningen.

At hele tre nordmenn – Audun Iversen, Nina Margrete Gravrok og Mari Eriksmoen – kom seg til finalen regnes i musikkretser som intet mindre enn en liten sensasjon. I tillegg deltok svenske Erika Roos, sørkoreanske Ji-Min Park og australske Anita Watson i finalen.

«Den glade enke»

Audun Iversen kommer fra Harstad og studerer ved Opera Akademiet på Det Kongelige Teater i København. Da han tok sin bachelor i klassisk utøvende sang ved Norges musikkhøgskole, oppnådde han høyest mulig karakter på sin avgangseksamen.

Han gikk helt til topps i konkurransen med «Die Lustige Witwe» og «Vaterland, du machst bei Tag» fra «Den glade enke» av Franz Lehár.

Må utsette hjemreisen

Audun skulle egentlig reise tilbake til studiene i København allerede i dag. Men sånn ble det ikke.

- Jeg kjøpte meg en billett grisetidlig hjem til København, men den måtte jeg endre. Jeg tenkte i tilfelle det ble litt ståhei i dag, og det ser jeg jo at det kan bli.

 

 

Audun Iversen

Audun Iversen fra Harstad sang seg helt til topps i Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse torsdag kveld

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX