Hopp til innhold

Murmansk rammes av usikkerhet om oljepris

Det statlige oljeselskapet Rosneft utsetter sine planlagte investeringer i Murmansk pågrunn av usikkerhet rundt oljeprisen.

Murmansk

Murmansk blir rammet usikkerheten rundt rubelfall og lave oljepriser. Litt lenger ut i Kola-fjorden ligger skipsverftet Roslyakovo hvor oljeselskapet Rosneft opprinnelig ville bygge en stor base med inntil 1500 nye arbeidsplasser.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Rosneft hadde i utgangspunktet planer om å gjøre skipsverftet Roslyakovo nord for Murmansk til en stor base for sine operasjonser i Arktis. Byen ligger kun tre timer fra Kirkenes i Øst-Finnmark, og har i likhet med sin norske nabo isfri havn som fordel i kampen om oljebaser. Men nå legger altså Rosneft planene sine på is fordi oljeprisene og rubelfallet skaper for stor usikkerhet skriver Barents Observer.

Usikkert når planene kan gjenopptas

– Det er for stor usikkerhet rundt rubelen og oljeprisen, forklarer viseguvernør i Murmansk Aleksey Tyukavin ovenfor Barents Observer om hvorfor Rosneft legger om planene sine nå. Ifølge Tyukavin vil Rosneft revurdere sitt engasjement i Murmansk-regionen tidligset om tre til fem år.

Opprinnelig var planen at størsteparten av Rosnefts platformer og borerigger skulle serves på skipsverftet som skulle få tilført opp til 1500 nye arbeidsplasser. Det ser likevel ikke mørkt ut for skipsverftet Roslaykovo som har fulle ordrebøker i åresvis fremover siterer Barents Observer nettstedet murman.ru på, som igjen referer til avisen som følger av Rossiskaya Gazeta. Det er økte militærbudsjetter som sørger for den høye aktiviteten.

Myndighetene i Murmansk sørget for å innlemme byen Roslyakovo i Murmansk fra 1. januar, fremfor den stengte militærbyen Sevoromorsk for at prosjektet skulle kunne gjennomføres. Og selv om skipsverftet nå fortsatt skal ta seg av militærfartøyer, vil byen forbli sivil.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark