NRK Meny
Normal

MS Fram drev på isfjell

Fikk motorstopp i Antarktis natt til lørdag. Ingen mennesker har kommet til skade, men skipet fikk skader i skroget.

MS Fram - her under cruise ved Grønland
Foto: Hurtigruten ASA

Explorerskipet MS Fram fikk natt til lørdag motorstopp under cruise i Antarktis og drev inn i et isfjell. 

Ingen mennesker ble skadd, men skipet fikk skader i skutesida og en livbåt, opplyser Hurtigruten ASA.

Passasjerne samlet på dekk

MS Fram var på cruise ved Browns Bluff i Antarktis da uhellet skjedde. Skipet har med 247 passasjerer, og et mannskap på 71.

Skipet hadde nettopp landet passasjerer da det fikk motorstans, og drev mot et større isfjell. MS Fram traff isfjellet med styrbord side fem minutter senere. Samtlige passasjerer var da rutinemessig samlet på dekk.

- Vi gikk så vidt klar av et skjær, før vi skled på kanten mot isbreen, forteller passasjer Eivind Heine til VG Nett.

- Hvordan oppfattet dere situasjonen om bord?

- Det virket ikke som de hadde helt kontroll. For så vidt var vi nærme land, så faren for å synke var vel egentlig ikke til stede. Men det er likevel alvorlig. Å strande i Antarktis er ikke det man ønsker når man er på tur, sier Heine til VG Nett.

Etter tretti minutter fikk mannskapet i gang maskinene i gang igjen, og kunne fortsette videre.

 Leter etter årsaken

 - Vi vet ikke hvorfor skipet fikk motorstans, men det som har skjedd er ikke bra, sier driftsdirektør Torkild Torkildsen i Hurtigruten ASA til NRK. - Vi setter nå alt inn på å finne årsaken,  spesielt siden dette er en ny og moderne båt med flere backupsystemer, sier Torkildsen.

MS Fram har nå seilt til en chilensk flybase King George Island. Der skal skadeomfanget og årsaken til motorstansen ytterligere avklares. Deretter blir det avgjort om skipet fortsetter cruiset eller returnerer til Ushuaia i Argentina.

Skal fortsatt seile i Antarktis

Også i januar hadde Hurtigruten ASA trøbbel under cruise i Antarktis. 30. januar grunnstøtte hurtigruteskipet Nordkapp ved Deception Island. Grunnstøtingen førte til at flere hundre liter diesel slapp ut i sjøen.

- Hvordan vurderer du Hurtigrutens plass i området?

- Vi skal fortsatt være i Antarktis. Man kan ikke sikre seg 100 prosent mot slike uhell. De er dessverre en del av den operative hverdagen, sier Torkildsen til NRK.

MS Fram er Hurtigruten ASA sitt nyeste skip og ble levert fra verftet Fincantieri i Italia i april 2007. Skipet er spesialbygd for cruise i polare farvann.