Motstanderne langt fra fornøyd

Striden er ikke over selv om Arbeiderpartiets programkomite vil droppe konsekvensutredning av det aller meste av LoVeSe. Motstanderne er langt fra fornøyd. Yttersia AUF vil ha ei grønn framtid.

lovese

Fylkespartileder Cecilie Myrseth hilser på demonstrantene i fjor høst.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Lederen i Troms arbeiderparti, Ceclie Myrseth, er fornøyd med at programkomiteen i partiet går inn for å droppe konsekvensutredning av Vesterålen, Senja og den nordlige delen av Lofoten. Programkomiteen vedtok i går å kun gå inn for å konsekvensutrede Nordland 6, den sørlige delen av Lofoten, i den kommende fireårsperioden.

– Programkomiteen har tatt inn over seg at partiet er i ferd med å bevege seg i en mer restriktiv retning, sier fylkesleder Cecilie Myrseth.

AP må stå for grønn framtid

På Senja klarte det nystifta Yttersia AUF i fjor høst å få lokalpartiene i Arbeiderpartiet i Berg og Torsken til å snu fra ja til nei til konsekvensutredning. Leder i AUF-laget, Nicklas Johansen, mener partiet må står for fullt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Vi skal ha fullt vern og er ikke fornøyd, sier han. Han og partilaget vil jobbe videre fram mot landsmøtet i april.

– Det er faktisk vi som bor der som burde ha mest å si. Vi som skal leve der av fiskeri og turisme. Jeg mener man skal være tøff nok og si ja eller nei. Det skal ikke være slik at alle skal være glad i denne saka, sier Johansen som mener AP må stå for ei grønn framtid.

aufer
Foto: Privat

Forslaget fra Ap er ikke et kompromiss, skriver Troms SV på sin Facebook-side. SV mener Arbeiderpartiet vil åpne noen av de viktigste fiskefeltene utenfor Røst for oljeutvinning. SV kjemper i mot.

SV svært misfornøyd

– Vi svikter ikke Lofoten, sier Troms SV. Partiet mener det finnes kun ett svar på å få slutt på striden, nemlig å droppe konsekvensutredning i disse områdene fullstendig.

Nordland SV sin førstekandidat til Stortingsvalget Mona Fagerås er svært misfornøyd med forslaget fra AP.

– Jeg kan ikke skjønne at motstanderne i Ap er fornøyd med kompromisset. Dette er ingen seier for hverken miljøbevegelsen, fiskerinæringa eller turistnæringa. Jeg er livredd at merkevaren Lofoten har bygget opp over år skal bli ødelagt dersom det åpnes, sier Fageraas til NRK.

– Vi ønsker ikke at deler av området skal tas ut, sier hun. Hun mener ei konsekvensutredning er første steg på veien til oljeboring.

Bjørnar Skjæran, leder av Nordland AP mener derimot kompromissforslaget er svært godt. Han mener det ivatetar begge sider og at historia viser at konsekvensutredning ikke er det samme som utvinning..

For Venstre er det uaktuelt å støtte Arbeiderpartiets kompromiss-forslag. Det slår nestleder Ola Elvestuen fast.

Ikke godt nok for folkebevegelsen

– Forslaget er et forsøk på å forene de motstridende interessene i partiet og ender derfor opp med både oppdeling av området og utsettelse av avgjørelser. Dette er ikke godt nok, slår Wenche Cumming, leder Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, fast.

Hun mener imidlertid det er positivt at uenigheten i partiet nå er kommet tydelig fram og at saka diskuteres, så blir det opp til Arbeiderpartiets landsmøte i april å ta en fornuftig avgjørelse. Hun håper landsmøtet lytter til AUF og sier et endelig nei til konsekvensutredning.