Møte mellom jazzsanger og sjøsamisk komponist åpner Ilios

Når Ilios-festivalen – festivalen for ny musikk – åpner dørene i Harstad 2. februar neste år, vil det meste handle om komponisten John Persen fra Porsanger og jazzsangeren Sidsel Endresen.

Sidsel Endresen

Sidsel Endresen tolker John Persens musikk.

Foto: Martin Sylvest

Først ut under åpningskonserten vil Persens verker "Arvesølv" og "Bugs" bli framført av Nordnorsk Opera og symfoniorkester, Norbotten NEO, og Forsvarets Musikkorps Nord-Norge. Deretter går Sidsel Endresen på scenen sammen med følgesvenner fra Punkt-festivalen, Jan Bang og Erik Honoré og leverer John Persen i re-mixet format med vokalimprovisasjon og live sampling. Det vil si at det gjøres opptak av improviseringen til Endresen som deretter blir "samplet i en datamaskin, for så å bli sluppet ut i ny drakt.

– Nyere blir det ikke, sier daglig leder i Ilios-festivalen, Anders Eriksson.

Se ILIOS byvandring i 2014

Ruvende skikkelser

John Persen

John Persen fra Porsanger i Finnmark, har hatt en stor betydning for norsk musikk.

Foto: Morten Krogvold

Ifølge Eriksson er dette et møte mellom to ruvende skikkelser i norsk musikkliv. Komponisten og aktivisten John Persen kom fra et sjøsamisk miljø i Porsanger i Finnmark, og oppfattes som grunnlegger av Norges musikkhøgskole. Sidsel Endresen er professor ved Samme lærested.

– I tillegg er hun en av Norges mest etterspurte artister internasjonalt, sier Anders Eriksson.

Som en kommentar til møtet mellom John Persen og Sidsel Endresen, vil publikum også få oppleve ny musikk av svenske Anders Linder, framført av Norbotten NEO, sinfoniettaen frra nabofylket Norbotten i Sverige.

Hva tror du John Persen ville ha sagt om denne bruken av musikken hans, tror du han snur seg i graven?

Anders Eriksson

Anders Eriksson, daglig leder av Iliosfestivalen mener festivalen fremmer innovasjon og nytenkning.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

– Nei, absolutt ikke, jeg tror han hadde blitt glad. John Persen var begynt å se på elektronisk musikk før han gikk bort. Han var en nysgjerrig og åpen type som likte å eksperimentere, sier Anders Eriksson. «Man må strekke seg og anstrenge seg», har Persen selv sagt.

Innovasjon og nyskapning

Etter snart 25 år som festival for ny musikk i Nord-Norge, mener den daglige lederen Ilios-festivalen er viktigere enn noen gang.

– Ny musikk handler om innovasjon og nyskapning. Hvis man ikke tester ut nye måter å uttrykke seg på, kommer man ingen vei. Det gjelder like mye i musikken som i samfunnet for øvrig, sier Anders Eriksson.

Ikke bare musikk

Men de er ikke bare musikken som står sentralt under åpningen. Harstads internasjonale kunstner, Ingeborg Annie Lindahl, er kurator for årets Ilios-utstilling. Lindahl fikk tidligere i år det prestisjefulle oppdraget med å lage kunstverket som skal stå utenfor det nye Statoil-bygget i Harstad.

Liza Morozova

Den russiske kunstneren Liza Morozova gjenskaper sin performance «the Mother Russia».

Foto: I. Ivannikova

Til Ilios har hun invitert den russiske kunstneren Liza Morozova, som på åpningsdagen skal gjenskape sin legendariske performance «the Mother Russia». Der stiller hun ut seg selv, med gjenteipede øyne, og med en stridsvognmodell festet på hodet.