Møt noen av de sterkeste damene i Norge

Noen av dem har ikke rukket å fylle 18 år, og de veier knappe 60 kilo. Likevel løfter de like mye i benkpress som voksne mannfolk.

Tromsø Atletklubb sendte åtte unge damer til NM i benkpress. De kom hjem med åtte medaljer. Kan du matche dem i benken?

Klarer du å matche Stine, Hedda og Synne i bankpress?

– Jeg har alltid vært ei lita jente. Når folk da undervurderer deg litt på grunn av størrelsen, er det kult å kunne vise dem hvor sterk du er, sier Synne Lien (22).

Hun veier rundt 50 kilo, men forrige helg løftet hun 62,5 kilo i NM i benkpress i Fredrikstad. Med det ble hun norgesmester i sin klasse. Og det etter bare et drøyt halvår som aktiv styrkeløfter i Tromsø Atletklubb.

Men det må være noe med denne lille idrettsklubben. De sendte åtte unge damer til NM i Fredrikstad. De kom hjem igjen med fire gull, to sølv og to bronsemedaljer.

Kjapp læringskurve

– Jeg tror det handler mye om at vi er et godt lag, som presser hverandre og som støtter hverandre. Selv om vi konkurrere i samme klasse, så er vi med på å hjelpe hverandre til å bli bedre, sier Synne Lien.

Hedda Halstensen er av samme oppfatning. Hun hadde ingen mål med treningen sin, før hun startet med styrkeløft for rundt et halvår siden.

– Jeg ante ikke at jeg hadde en NM-bronse i meg da jeg startet, forteller hun.

– Først og fremst gir denne typen trening meg en grunn til å trene. Men det er like mye en måte å henge med venner på. Det gode miljøet motiverer alltid til å dra på trening. Har du en dårlig dag er det alltid noen her som motiverer deg til ikke å gi opp.

Hedda og Synne

Hedda Halstensen (foran) og Synne Lien pusher hverandre på trening, men de har det gøy også.

Foto: Petter Strøm / NRK

Dropper avtaler for treningen

Heller ikke Stine Solvang trodde hun skulle klare å løfte 60 kilo da hun startet med styrkeløft.

– Da jeg begynte klarte jeg så vidt noen og 20 kilo i benkpress, sier hun.

Stine Solvang

Stine Solvang har hatt en kjapp læringskurve som styrkeløfter. I den interne benkpresskonkurransen endte hun på andreplass, akkurat som i NM.

Foto: Petter Strøm / NRK

Hvordan har du kommet så langt på såpass kort tid?

– Det handler om seks treninger i uken, spise riktig og fokus. Jeg drar rett på trening etter skolen hvis jeg må det, og jeg kan fort droppe avtaler for å komme meg på trening.

– Hva er det som gjør at det er verdt å ofre så mye for treningen?

– Det er det smilet jeg får om munnen når jeg klarer nye mål og utvikler meg, sammen med de andre.