NRK Meny
Normal

– Dette unner jeg ingen

Mormoren til drepte Christoffer (8) er glad for at helsevesenet nå lover at man skal bli flinkere til å avdekke vold og overgrep mot barn.

Video Styrker innsatsen mot barnevold

Ragnhild Gjestad på konferanse i Tromsø om vold og overgrep mot barn. Foto: Trygve Andreassen, NRK.

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) satser nå sterkt på å bli flinkere til å avdekke vold og overgrep mot barn.

Alle avdelinger ved helseforetaket skal jobbe sammen slik at flere overgrepssaker blir avdekket og meldt til politi og barnevern.

Det er Christoffer-saken som har ført til ny oppmerksomhet rundt problemet.

Blant de fem hundre som deltar på den store konferansen om vold mot barn i Tromsø denne uka, finner vi Ragnhild Gjestad. Hun er mormoren til Christoffer, som ble drept av sin stefar i Vestfold for syv år siden.

– Bra, og på tide

Hun har kjempet en lang kamp for å komme til bunns i saken, og er glad for at det nå rettes oppmerksomhet mot vold og overgrep mot barn.

– Det er veldig bra, og det er på tide. Og når man ser hvor dårlig dette arbeidet har vært, så er det veldig bra at det nå blir en forbedring, sier hun til NRK.

Marianne Nordhov er initiativtaker til konferansen. Til daglig er hun overlege på barneavdeling på UNN, og lover nå at vold mot barn skal få større oppmerksomhet ved sykehuset.

– Det er ekstremt viktig å avdekke om barn blir utsatt for volds- og omsorgssvikt hjemme. Det har enorme konsekvenser på kort og lang sikt for det enkelte barnet. Dersom vi ikke er i stand til å kjenne igjen disse skadene, så glipper de barna. Og det kan vi ikke som ansvarlige voksne stå inne for, sier Nordhov.

Tabubelagt område

– Hvorfor har det ikke blitt jobbet godt nok med dette?

– Dette er et tabubelagt område, og det er store fordommer. Det er ubehagelig å tenke at noen kan påføre barn skader. Det andre er at helsepersonell kanskje mangler nødvendig kunnskap som skal til for å kjenne igjen slike skader, sier overlegen.