NRK Meny
Normal

Mohn-millioner gir nye proffdrømmer

Torkjell Johnsen, leder i Finnmark Fotballkrets, drømmer om en ny Morten Gamst Pedersen. Johnsen tror gaven fra milliardær Trond Mohn vil komme godt med.

Morten Gamst Pedersen

Morten Gamst Pedersen er et av flere bevis på at det er mulig å lykkes som fotballspiller når man kommer fra Finnmark.

Foto: DAVID W CERNY / Reuters

– Jeg er helt overbevist om at dette vil føre til at vi får flere landslagsspillere fra Finnmark, sier Torkjell Johnsen, leder for Finnmark fotballkrets.

Tirsdag tapte det norske landslaget 0–4 for Frankrike. I troppen var finnmarkingene Morten Gamst Pedersen og Stefan Johansen.

Torsdag ble det offentliggjort at milliardær og Nord-Norgesvenn, Trond Mohn, gir ti millioner kroner til fotballen i nord. Fem millioner til Tromsø IL og fem millioner til kunstgressbaner i Finnmark.

Mohn har også tidligere gitt penger til kunstgressbaner i Finnmark, og var til stede under åpningen av banen i Kautokeino i 2010.

– Vi er utrolig fornøyd med gaven, og takker på vegne av alle som nå får nye baner. Mange av banene er nedslitt, og dette skaper ny vekst og ny giv, sier Johnsen.

– Ny inspirasjon

Trond Mohn

Trond Mohn delte torsdag ut ti millioner kroner til fotballen i Troms og Finnmark.

Foto: Adalheidur Oldeide / NRK

Fotballkretsen skal bygge baner i Hasvik, Øksfjord, Havøysund, Kjøllefjord, Vestre Jakobselv, Vardø og Karasjok. I Båtsfjord ble de ferdige med en ny kunstgressbane i fjor, men også de vil få en del av Mohn-millionene.

Med innsatsen fra de lokale landslagsspillerne og nye kunstgressbaner, ser ikke Torkjell Johansen noen grense for fotballen i Finnmark.

– Med landslagsspillere fra fylket og nye kunstgressbaner kommer de unge spillerne til å få en helt ny inspirasjon og motivasjon, sier Johnsen.

– Glad i Nord-Norge

Og det er akkurat det Trond Mohn ønsker. Hans nære venn og støttespiller, Kjell Kolbeinsen, var mannen som presenterte pengegavene torsdag.

– Trond er glad i Nord-Norge, og veldig opptatt av breddeidretten. gaven til Finnmark skal stimulere til at ungdom skal kunne spille så store deler av året som mulig, sier Kolbeinsen.

Talentutvikling i Tromsø

De fem millionene til Tromsø IL skal brukes i klubbens kjernevirksomhet.

– Med det mener Mohn utvikling av det sportslige og talentutvikling. pengene skal ikke brukes til administrasjon eller leie av stadion, sier Kjell Kolbeinsen.

Økonom Bernt Bertheussen har ved flere anledninger uttrykt skepsis til gavene fra Mohn. TIL har økonomiske utfordringer, og Bertheussen mener slike pengegaver ikke er positive for klubben på lang sikt.

– Det har jeg ikke diskutert med Trond, men min mening er at denne debatten er litt forenklet. Jeg håper ikke vi kommer dit der det blir sett på som negativt å gi gaver til andre. Da må man heller se på hvordan disse gavene forvaltes, sier Kolbeinsen.

Viktige penger for TIL

I TIL er man tydelig på at pengegavene fra Mohn kun er positive.

Sportssjef Svein Morten Johansen forteller at pengene fra Mohn går til å utvikle klubben og gjør dem sterkere sportslig.

Trener i klubben, Bård Flovik, sier til NRK at spillerutvikling er viktigere nå enn noen gang tidligere.

– Vi legger mye arbeid i spillerutvikling. Det har vært en tendens i norske klubber de siste årene at utvikling av egne talenter blir stadig viktigere. Med pengene fra Mohn kan vi øke fokuset og legge enda mer arbeid i det, sier Flovik.

Se Bård Flovik lede sin første TIL-trening på elleve år:

Bård Flovik (49) er tilbake i Tromsø IL for å hjelpe Gutan opp til eliteserien igjen etter nedrykket i fjor.